onsdag 25 oktober 2017

Sänkta utdelningar?

Många bloggare, däribland jag själv, började investera på börsen efter den stora kraschen 2008. Sedan 2009 har börsen i princip haft en obruten uppgång. Visst "dippade börsen 15 % 2011 och ca 25 % 2015, dessa börsfall gjorde dock inte något påtagligt avtryck i den svenska konjunkturen och även om vissa enskilda branscher eller bolag upplevde motgångar har den svenska ekonomin och börsbolagen som helhet tuffat på ganska bra, vinsterna har varit stadiga och ökande precis som aktieutdelningarna.



Arbetslösheten har exempelvis utvecklats enligt nedan i Sverige (enligt SCB) och har sedan 2010 varit stadigt sjunkande.


Så även om jag själv upplever mig som erfaren och kunnig vid det här laget (då jag gjorde min första investering 2009-09-25) har jag tyvärr noll erfarenhet av att äga aktier i ett läge där:

  • Ett stort börsfall sker.
  • Arbetslösheten i Sverige stiger.
  • Bolag går i konkurs.
  • Det uppstår rädsla "på riktigt" angående aktier och börsen.
Jag upplever idag att både familj, vänner och kollegor har ett börsintresse och att många verkar ha förstått att det finns "pengar att tjäna" på börsen. Jag själv upplever att jag har svårt att hålla mig objektiv, å ena sidan går börsen bra, utdelningarna höjs, aktiekurserna går upp osv, å andra sidan är värderingarna och multiplarna höga, räntorna konstgjort låga, stimulanserna stora osv.

Oavsett var vi står i dag kommer det förr eller senare inträffa ett scenario i Sverige och på börsen där aktiekurserna går kraftigt ner på bred front, utdelningarna sänks eller ställs in helt, bolag med sämre balansräkningar går i konkurs osv osv. Jag har inte upplevt detta tidigare och kan väl inte göra så mycket mer än att fundera över hur min egen ekonomi kan komma att påverkas i olika scenarier, vad gör jag exempelvis om jag själv blir av med jobbet? Ett annat sätt att förbereda sig är genom att läsa blogginlägg från kraschen 2008 som exempelvis Christopher Stockman som skrev en hel del inlägg då.

I tider av lägre vinster är det helt naturligt och bra att bolagen också sänker sina utdelningar. Jag som aktieägare har inget intresse av att bolagen "kämpar med näbbar och klor" för att bibehålla sin utdelning. Å ena sidan är det ju visserligen trevligt att jag erhåller ett kassaflöde från mina aktieinvesteringar, men inte på bekostnad av bolagens utveckling. För vissa mer konjunkturkänsliga bolag kommer utdelningarna behöva sänkas/slopas för bolagets egna överlevnad, vinsterna kanske raderas och  balansräkningen mår kanske inte så bra av ökade lån varpå det vore kontraproduktivt att i ren prestige behålla utdelningen för att sedan tvingas göra en nyemission. För andra bolag kan det öppna sig fantastiska möjligheter att göra förvärv, ta marknadsandelar osv, då skapas ett högre värde för mig om bolaget slopar utdelningen och nyttjar pengarna till annat.

Ett bolag som jag litar på kommer slopa eller kraftigt reducera sin utdelning för att kunna gå på offensiven är Lundbergföretagen.

Många bolag gör en stor sak över att ha höjt sina utdelningar under väldigt lång tid, eller i alla fall inte ha sänkt dem. Framför allt upplever jag att detta är mycket vanligt i USA. I goda tider som nu, där bolagens verksamhet rullar på och verksamheten går bra måste jag erkänna att jag tycker att det är kul att utdelningarna höjs sakta men säkert, men jag blir besviken om dessa bolag tar beslut om utdelning baserat på att de "aldrig sänkt utdelningen på 50 år" snarare än att anpassa den till vad som är mest gynnsamt för bolaget och dess verksamhet utifrån de förutsättningar som råder nu.

Jag hoppas och tror att jag kommer klara av att fortsätta investera pengar på börsen även när vi upplever sämre tider. Stadigt och stabilt, månadsköp varje månad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar