tisdag 10 december 2019

Förändringar i strategi inför husköp

Vi har beslutat oss för i familjen att vi ska köpa hus inom en överskådlig framtid. Vi har lagt upp en ganska detaljerad plan kring sparande till kontantinsats och vi har en tydlig målbild av vilken stadsdel vi ska köpa villan i och hur mycket det sannolikt kommer kosta osv.

I och med att detta beslut är taget kommer det att innebära en del förändringar i portföljen.

Vi resonerade och tvekade lite kring vilket upplägg vi ska välja gällande aktierna. Målbilden är att ha en kontrollerad risk i hushållets totala ekonomi. Vi uteslöt snabbt att köpa aktier i samma tempo som nu då det riskerar medföra att vi måste sälja aktier när husköpet närmar sig för att ha lite säkerhetsmarginal i ekonomin. Att minska portföljens storlek här och nu uteslöt vi också. Vad vi landade i är att vi inte ska tillföra portföljen något nytt kapital, istället ska vi ta den kassa som redan finns på Avanza som idag uppgår till 50 000 kr och fördela över kommande 24 månader. Detta medför att portföljen tillförs 2000 kr i månaden samtidigt som jag erhåller utdelningar på i snitt 2 000 kr i månaden och kommer således att köpa aktier för ca 48 000 kr per år kommande två åren.

Vi är inte i behov av det kapital som idag finns på börsen för att kunna ha råd med villan, vi har ett separat sparande till kontantinsats som är helt oberoende av portföljen.

Tanken är att uppnå följande:
  • Ha fortsatt exponering mot börsen då detta är viktigt för hushållets ekonomi på väldigt lång sikt.
  • Summan för aktieköp minskas visserligen nu under en period med att flytta från (dyr) hyreslägenhet) till villa kommer frigöra mycket stora kassaflöden för aktieköp på några års sikt.
  • Aktieinnehaven fungerar lite som "hedge" mot att jag inte äger någon fastighet men avser att köpa om ca 2 år. Skulle bostadsmarknaden fortsätta upp kommer sannolikt börsen också ha gått upp, skulle börsen däremot falla så kommer sannolikt fastighetspriserna också gå ner något. Även om korrelationen inte är 100 % kommer fastighetspriserna och börskurserna på längre sikt att följa varandra.
  • Jag kommer att vikta bort från fastighetsrelaterade aktier i portföljen, exempelvis kommer Wallenstam säljas, Skanska viktas ned mm.
  • Den övergripande risknivån i portföljen ska ses över och vid behov justeras.
I övrigt är jag riktigt nöjd med min portföljstrategi att köpa aktier i bolag med utdelning, detta då kassaflödet kan komma mycket väl till pass, exempelvis nu när jag vill kunna fortsätta köpa aktier löpande men inte kan tillföra portföljen nog mycket nytt kapital.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar