söndag 10 mars 2019

Överväger byta Alfa Laval, Atlas Copco & Epiroc mot Bahnhof

För en tid sedan gjorde jag en liten analys av Bahnhof.

Länk till analysen.

Vid tidpunkten värderades bolaget till PE 38 och jag tyckte att det var alldeles för dyrt, trots en hög tillväxt i så väl omsättning som vinst. Direktavkastningen låg då kring 1,7 %.

Men sedan dess har det hänt lite saker i bolaget, framför allt med dess aktiekurs. Låt oss ta en titt nedan, markören vid  23 maj redovisar tidpunkten för min senaste analys. Först gick aktiekursen upp totalt 27 % för att från toppen falla 33 % till dagens nivå. Sedan min analys är kursen ner 18 %.


Inte nog med att aktiekursen har kommit ned, omsättning och vinst har ökat precis som tidigare:



Det som nu gjort marknaden lite stressad är att VD i senaste bokslutet skriver om att Elementica inte ska knoppas av som separat bolag utan till fullo ska ingå i Bahnhof samtidigt som omsättningsökningen för 2018 inte nådda upp till 20 % man haft som mål utan landade på 14 % ökning.

Inför 2019 har man som mål att växa omsättningen med 15 % och redovisa en rörelsemarginal på lägst 12 %. Detta skulle medföra ett rörelseresultat på 157,7 Mkr, upp med 11 % från 2018 års resultat. Om vinsten efter skatt också växer med 10 % skulle P/E för 2019 bli 24,5 och med samma tillväxt ytterligare 1 år skulle ge P/E 22 för 2020. Det är så klart fånigt att göra en så pass förenklad analys för kommande år, sannolikheten att detta ska inträffa är försvinnande låg, gissningsvis kommer utfallet avvika kraftigt åt något håll utifrån detta.

Nytt för Bahnhof är dock att man under 2019 kommer satsa på molntjänster som även riktar sig mot den "globala marknaden".

Jag gillar Bahnhof och är positiv både till bolaget idag och i framtiden. Omsättning och tillväxt växer så det knakar, bolagets VD har stor integritet och låter detta genomsyra hela bolaget.

Bredband är en sådan tjänst som man inte säger upp ens i händelse av lågkonjunktur eller arbetslöshet, det har blivit en förutsättning idag att ha internet. Bahnhof är långt ifrån den dyraste aktören på marknaden och är billigare än samtliga av de stora leverantörerna så som Com Hem (Tele2), Telenor och Telia. Att människor byter till ett billigare internetabonnemang skulle gissningsvis rent av gynna just Bahnhof.

Efter att ha gått igenom siffrorna är beslutet att sälja av Atlas Copco, Epiroc och Alfa Laval och köpa Bahnhof för hela denna summa (ca 15 000 kr). Det kommer dels göra portföljen något mer fokuserad men också sänka risken genom att plocka bort lite industri och plocka in lite telekommunikation istället. Både Altas och Alfa handlas idag till ca P/E 18, inte vansinnigt högt men ändå relativt högt till de tillväxtutsikter som finns för tillfället.

Värt att poängtera är också att jag redan har en tydligt exponering mot Atlas och Epiroc via mitt innehav i Investor, så de kommer finnas kvar i portföljen. Alfa Laval är hjärtligt välkomna tillbaka till portföljen när läget är det rätta.

Jag avser genomföra dessa portföljförändringar i morgon 2019-03-11.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar