söndag 23 juni 2019

Aktieanalys av kanadensisk energiproducent [Brookfirld Renewable Partners]

Det började med att jag läste på Twitter där bloggaren Petrusko länkade till följande artikel hos The Motley Fool, där de tre bolagen American Water Works, Realty Income och NextEra Energy köprekas.

Utdelande bolag inom branscherna vatten, fastigheter och elektricitet (varav jag redan äger aktier i Realty Income). Styrkan är förutsägbara och pålitliga intäkter, aktieutdelning och i slutändan ränta på ränta effekten.

Men så halkade jag in bland kommentarerna på Petruskos inlägg på Twitter, och såg att han har aktier i det kanadensiska bolaget Brookfield Renewable Partners som handlas till PE 92 (!) och till direktavkastningen 6 %.  Bolaget hade dock en liten dipp vid årsskiftet ner till 25 USD (bolaget är noterat både i Toronto och New York) vilket innebar en direktavkastning på 8,22 %.

En mycket attraktiv utdelning i en bransch som jag gärna vill ha exponering mot.

Bolaget är dock inte helt okomplicerat. Bolaget grundades ursprungligen i Brasilien 1890 och fick sin nuvarande skepnad 2011 när den kanadensiska fonförvaltaren Brookfield Asset Management Inc. slog ihop innehaven från två fonder till ett bolag. Bolagsformen är "Limited Partnership" vilket ungefär är motsvarigheten till Sveriges handelsbolag/kommanditbolag. Även om man äger bolaget via Kanadensiska börsen delas utdelningen ut i amerikanska dollar, bolaget har sitt säte i Bermuda...  Utöver allt detta innebär (tydligen) bolagsformen och bolaget att det som investerare inte är lämpligt att titta på kassaflöde (det är väl därför PE-talet ser knasigt ut) utan istället är det FFO, funds from operations, som är aktuellt. Totalt sett medför hela denna soppa inklusive den oerhört svårlästa årsredovisningen att jag blir mycket avskräckt från en investering. Vilket är synd, då bolaget hade bidragit med fina utdelningar till portföljen.

Vad som  ändå är betryggande är att Petrusko och Hernhag båda har innehav i bolaget.

Bolagets verksamhet är det absolut inget fel på, trygg, stabil och ligger helt rätt i tiden. Man är nämligen en av världens största producenter av förnybar el och driver så väl vindkraftverk, vattenkraftverk och solcellsparker. Denna artikel redovisar på ett bra sätt vad bolaget gör just nu och vart det är på väg in i framtiden. Problemet här är att det blir stora förändringar i bolagets produktionsmix vilket alltid kan medföra oförutsedda konsekvenser. Som investerare här i Sverige är det svårt att få en bra inblick i vad bolaget egentligen gör just nu och huruvida dess ledning har fötterna på jorden och behärskar att på ett kontrollerat sätt genomföra förvärv. 

I denna artikel framgår dock att mängden regn påverkade Q4 negativt 2018 men artikelförfattarens synpunkt är att aktiemarknaden överreagerade på detta. I jämförelsen med Enterprise Products Partners koras dock EPP till vinnare mot Brookfield. Så sent som i maj skrevs dock denna artikel (efter ett starkt Q1) med mycket positiv syn på bolaget.

Med tanke på de artiklar som finns tillgängliga i kombination med att bolaget utvecklas och investerar i mycket ny kapacitet och dessutom handlas till en sådan hög direktavkastning blir jag faktiskt sugen på att köpa aktier i bolaget. Jag ska fundera på detta en tid, kanske kan detta bli ett köp för augusti!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar