torsdag 10 oktober 2019

Avstår investering: NortWest Healthcare Properties

Jag har funderat på några olika case inför år 2020 som kan vara intressanta för portföljen.

Ett av dessa är NorthWest Healthcare Properties. Det är en REIT, noterad i Kanada. Det har skrivits en del om dem bland svenska bloggare, bland annat har Gustavs aktieblogg, Z2036 m.fl skrivit om dem. Det som lockar är att bolaget delar ut pengar varje månad samtidigt som direktavkastningen i skrivande stund ligger kring attraktiva 6,75 %. En investering på 20 000 kr skulle således innebära en utdelning på 112 kr i månaden, ett välkommet tillskott och kassaflöde till portföljen.

Det är dock viktigt att inse att man har ett underläge kring information om bolag som inte är noterade i Sverige, jag tycker att det är svårt nog att investera i Svenska bolag! Men vad jag har kunnat läsa mig till bland de svenska bloggarna är att skuldsättningen i bolaget är något hög även om det verkar finnas en strategi för att amortera ner skulden till mer hälsosamma nivåer.

Bolagets verksamhet är egentligen ganska sund, man äger fastigheter avsedda för sjukvård och hyr ut dessa till exempelvis sjukhus, akutmottagningar mm. Samhällsviktig verksamhet som sannolikt har en god framtid osv, inga konstigheter med själva affärsmodellen. Bolaget har också expanderat internationellt senaste tiden och bolagets ledning har ett stort ägande i företaget.

Men så läste jag följande artikel, som jag tycker belyste riskerna i bolaget på ett ganska bra sätt.

Utdelningen må verka lockande, men i detta fall måste jag nog tyvärr avstå från att köpa aktier. Jag har dessutom tagit en del risk senaste tiden genom att investera i Iron Mountain och Altria, två högutdelare. Jag har dessutom mina misslyckade investeringar i H&M och Catena Media i färskt minne och tänker lite extra på Warren Buffets enda regel om att aldrig förlora pengar! Det är viktigare att undvika förluster än vad det är att jaga vinster!

2 kommentarer:

 1. Den där artikeln ser mest autogenererad ut, jämför gärna med andra av deras "analyser" där exakt samma meningar används (e.g. "Trying to grow the dividend when issuing new shares reminds us of the ancient Greek tale of Sisyphus"). Att klaga på att en REIT delar ut en stor andel av sin vinst är väl lite udda med, då den legala konstruktionen kräver att de gör just det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är möjligt att det inte är världens bästa artikel, men jag delar ändå deras slutsats (där de argumenterar att utdelningen är rimlig i förhållande till vinst och kassaflöde) men att vinsten har varit sjunkande, historiken är för kort och skuldsättningen för hög. Jag har svårt att argumentera mot detta!

   Men det kanske är en skum sida där man inte ska hämta info? Jag noterade också att deras analys presenterats hos Yahoo Finance, men det kanske inte är en kvalitetsstämpel!

   Radera