onsdag 25 april 2018

Wallenstam - Q1 2018

VD Hans Wallenstam är stolt, glad och positiv. Igår släppte bolaget sin rapport för Q1. Hans konstaterar att driftnettot, förvaltningsresultatet, substansvärdet växer så det knakar, detta till en soliditet på 44 % och en belåning på 44 %.

Dock finns det smolk i bägaren, nya skatteregler riskerar att öka bolagets skattekostnader med 10 % (sett till 2017 års siffror) vilket motsvarar en kostnad på ytterligare 60 Mkr. Skatteförslaget är dock inte fastslaget ännu. Lika så bostadsrättsmarknaden är ett orosmoment, visserligen påtalar Wallenstam att man har oerhört god flexibilitet att omvandla från bostadsrätt till hyresrätter, men onekligen blir det bakslag för bolaget (det måste ju finnas en affärsmässig orsak till att man från början valde att bygga som bostadsrätter).

Alla bolagets hyreslägenheter är uthyrda, hyrorna i Göteborg höjs med 1,1 % för 2018, förhandlingar ang höjning i Stockholm pågår fortfarande.

I övrigt rullar affärerna på. Man bygger, förvaltar, säljer och erhåller ett stabilt kassaflöde.

Bolaget är dock inte helt riskfritt. I händelse av fortsatt nedgång i bostadsmarknaden och avsvalning av konjunkturen i Stockholm & Göteborg minskar efterfrågan även på hyresrätter. Om unga människor som de senaste 10 åren flyttat till storstan bestämmer sig för att flytta till mindre ort (kanske för att arbetsbrist råder i storstan och de mindre orterna lockar med lägre omkostnader) kommer dessutom utbudet av bostäder öka i storstan, kanske öppnas då billigare hyresrätter upp i marknaden och då har Wallenstam svårt att konkurrera med priset.

Jag är fortsatt positiv till bolaget och jag har fortfarande för avsikt att öka mitt innehav i Wallenstam. Wallenstam är en bra hedge mot att jag själv står utanför fastighetsmarknaden då jag är hyresgäst (dock inte hos Wallenstam). Riskerna är dock inte helt försumbara.

Bolaget anger sitt substansvärde till 24 548 Mkr vilket ger 75 kr per aktie (och då är substansvärdet angivet efter verkligt marknadsvärde, så några större säkerhetsmarginaler skulle jag inte räkna med). En aktie kostar idag 77 kr, alltså strax ovanför substans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar