Oj, idag blev jag riktigt förvånad när Skanska meddelade att man sänker utdelningen från 8,25 kr till 6 kr per aktie, en sänkning med hela 27 %, en enorm kapning!
Frågan är då var som föranlett denna sänkning.
Bolagets omsättning under 2018 uppgick till otroliga 170,5 miljarder kr, eller 420 kr per aktie. Detta är den högsta omsättningen bolaget har haft de senaste 10 åren.
Rörelsemarginalen får året blev 2,8 % vilket resulterade i en vinst på 4,8 miljarder kronor. Resultatet per aktie för de senaste 10 åren syns i bilden nedan.
Trots en fin vinst och stabil verksamhet så väljer man trots detta att sänka utdelningen, bild nedan.
Visst, bolaget har haft problem med projekt i USA och omstrukturering sker i verksamheten i Polen, men man har ändå vägt upp detta med fina affärer i den kommersiella fastighetsutvecklingen där vinster på över 4 miljarder erhölls. VD Anders Danielsson konstaterar att sänkningen är en förutsättning för att kunna behålla bolagets finansiella styrka och samtidigt kunna investera i projektutveckling.
Frågan är om detta verkligen är hela sanningen, eller om det är något annat som ligger bakom. Jag hade visserligen misstänkt att Fredrik Lundberg skulle mana till både försiktighet gällande utdelningen, jag gissade ju själv att utdelningen skulle förbli oförändrad på 8,25 kr. Jag hade dock aldrig kunnat föreställa mig en sänkning likt denna.
Antingen är detta en tydlig signal på styrka hos bolaget, man stärker kassan, förbättrar soliditeten och kanske möjligheten till bättre kreditbetyg och lägre räntekostnader samtidigt som man ger sig själv goda förutsättningar till satsningar framöver. VD lyfter fram utmaningar på den svenska bostadsmarknaden osv, kanske är det detta man vill positionera sig för. Investeringar idag ger ju möjlighet att skörda vinster i framtiden.
Eller så är sänkningen en tydlig signal på svaghet. Kanske har styrelsen identifierat svagheter och problem som kommer att bli kännbara under 2019 och framåt varpå man föregår dessa händelser genom att sänka utdelningen redan nu.
Framtiden får utvisa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar