söndag 26 maj 2019

Planerade köp maj + juni 2019

Nu är det ett något större belopp än vanligt som ska investeras, dels det vanliga månadsköpet på 7 000 kr men också likviderna från försäljningen av Fenix Outdoor på 14500 kr.

Totalt blir det nu alltså aktieköp för 21 500 kr som ska genomföras i närtid.

Kandidater:

Duni
P/E 21, direktavkastning 4,76, kämpar med att höja priset som kompensation för högre råvarukostnader, nytt bolag i portföljen, stabil kassaflödesmaskin och utdelningsbolag. Insiderköpen har duggat tätt sedan oktober, då insiderpersoner köpt totalt 15 325 aktier och avyttrat 2 243, den senaste affären var att styrelseordförande köpte aktier för 480 000 kr.

Bahnhof
P/E på 23, direktavkastning på 2,37 %, omsättning och vinst växer, bolaget har haft problem, nytt innehav i portföljen som ännu inte fått någon storlek.

Kopparbergs Bryggeri
Ett svårvärderat bolag, P/E 18, direkavkastning 3,6 %, omsättningen växte kraftigt till 2015 men har stampat sedan dess, vinsten växte till 2016 då den toppade och har sedan dess inte nått samma nivåer, trots rekordvarm sommar 2018 och rekordlåg valuta här i Sverige under en längre tid. I februari i år hände något så anmärkningsvärt som ett insiderköp i Kopparbergs, där bolagets styrelseordförande Mikael Jönsson via Vätterledens Invest (där Mikael är VD) köpte 0,24 % av Kopparbergs hela börsvärde, 50 000 aktier för 7,8 miljoner kr. Om man vågar sig på att göra en relativvärdering av Kopparbergs tycker jag att bolaget framstår som billigt i förhållande till andra dryckesproducenter (inom segmentet öl och cider). Om Kopparbergs hade växt något bättre (och därmed tagit marknadsandelar) tror jag att bolaget hade varit en klockren uppköpskandidat.

PepsiCo
Stabila, förutsägbara och väldiversifierade intäkter. Behöver man säga mer än så? P/E är beskedliga 15, direkavkastningen är 2,9 %. Det var länge sedan jag köpte något amerikanskt bolag, och det börjar snart bli dags igen. Många av bolagen har dock en avskräckande hög värdering, men Pepsi är mer rimligt värderat. Kvartalsutdelningarna (inte need to have men däremot nice to have) ger ett jämnare kassaflöde till min portfölj. (gällande utspridning av utdelningar är det något rimligt för amerikanska bolag där innevarande års vinst delas ut, men helt vansinnigt i Sverige där föregående års vinst delas ut). Det som framför allt avskräcker är dollarkursen, mer om detta nedan.

Novo Nordisk

Läkemedel har en given plats i portföljen, diabetes blir tyvärr allt vanligare i takt med att vi blir allt äldre samtidigt som vi blir allt mer överviktiga i samhället. P/E 21, direktavkastning 2,5 %. År 2018 nådde bolagets produkter ut till 30 miljoner patienter, spenderade 13,2 % på R&D (i linje med historiskt snitt) samtidigt som man accelererade expansionen mot utveckling inom kroniska sjukdomar för att erhålla en mer diversifierad portfölj.

Således finns det 5 bra alternativ till hur pengarna ska återinvesteras. Det blir dock inte ett köp i samtliga 5 bolag då det blir onödiga valuta- och courtagekostnader.

Valutakurser
Den svenska kronan har gått allt annat än bra den senaste tiden, och det finns (enligt mig) ingenting som talar för att kronan skulle gå bättre framöver. En fortsatt låg ränta försvagar kronan, en höjd ränta punkterar bostadsmarknaden vilket också leder till en svag krona, politisk instabilitet borgar för kortsiktighet i politiken, väldigt många kommuner går med underskott (trots högkonjunktur och låg ränta), flera stora svenska bolag riskerar drabbas av "handelskriget" som pågår med höjda tullar osv. Jag ser således inga skäl att betrakta nuvarande valutakurser som någon form av "topp" utan ställer mig helt neutral till hur framtida utveckling kan bli, valutor kan gå upp och valutor kan gå ner. Genom att sprida mina köp över tiden erhåller jag en diversifiering och minskat beroende av just den svenska kronan. Historiskt är det värt att notera att att Sverige har en historik av att devalvera sig ur alla problem som uppstår, vilket medför att jag på lång sikt ser det som mycket attraktivt att ha exponering mot andra valutor, även om det just nu kan upplevas som dyrt.




I de båda graferna ovan ser man utvecklingen av DKK och USD mot SEK de senaste 20 åren. Båda valutorna ser onekligen dyra ut nu men det är samtidigt lätt att lura sig med "Anchoring", alltså att historiska valutakurser skulle styra över framtida valutakurser.

Beslut:

Jag kommer köpa aktier i totalt 3 bolag, alla 5 är lockande, men jag väljer det med lockande utländska bolaget och de två mest lockande svenska bolagen.

Nu i maj kommer jag köpa aktier för 7 000 kr vardera i Duni och i Novo Nordisk, därefter kommer jag köpa aktier för 7 000 kr i Bahnhof i början av juni.

Kopparbergs faller bort för att bolaget redan utgör en större del av portföljen, inte växer vinsten så tydligt som jag önskar och har en värdering som är i högsta laget. PepsiCo faller bort för att Novo Nordisk är ett mer långsiktigt stabilt case. Visserligen innebär NN en stor risk i form av konkurrens, preparat som uppvisar hälsorisker mm, men produkterna bygger på att folk ska må bättre och få bättre liv, en bransch som i grunden lockar mer än att sälja Cola och chips (dock blir det sannolikt ett köp i PepsiCo senare under året, Cola och Chips är ju lukrativt!).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar