lördag 20 mars 2021

Kort genomgång av portföljens 39 innehav - Del 3/4

 Det har varit en händelserik tid både på börsen och i min portfölj och jag har utvecklat min syn på börsen och investeringar väldigt mycket och ändrat fokus från 100 % utdelningsjakt till ca 80 % tillväxt och 20 % utdelning.

Jag tänkte i en serie blogginlägg gå igenom portföljen bolag för bolag och förklara och motivera varför bolaget förtjänar en plats i min portfölj. Jag har delat in samtliga av mina innehav i fyra portföljer, och kommer presentera dem i den grupperingen här också. I detta inlägg presenterar jag min "Tillväxt-portfölj".

Tillväxt - portföljen, för bolag som växer så det knakar. Hänsyn tas inte alltid till bolagets nuvarande värdering, hög procentuell tillväxt gör nuvarande värdering helt inaktuell på bara ett fåtal års sikt. Risken är högre än i övriga portföljen. Köper ibland mindre poster för att hålla risken nere, men med möjlighet för respektive aktie att på egen hand växa sig stora i portföljen. Denna portfölj utgör 27 % av den totala portföljen.

Angler Gaming

Ännu mer betting i portföljen. Detta är inte ett speciellt långsiktigt innehav (tror jag inte) utan kommer ägas så länge värderingen är relativt låg i förhållande till vinst/tillväxt. Risken är hög, min förståelse och insikt i bolaget är låg. De är huvudsakligen verksamma på oreglerade marknader. En så kallad ".com-aktör". Så långt från ESG man kan komma, här hamnar problemspelare/spelmissbrukare. Den smutsiga delen av branschen. Inte den investering jag är mest stolt över, men möjligheten att investera finns, jag har valt att göra ett mindre köp. Utgör idag 0,43 % av totala portföljen.

Awardit

Ett uppvärderings-case. Jag kommer sannolikt inte att hålla mina aktier säkerskilt länge. Jag kan tänka mig att öka på dessa nivåer. Utgör idag 0,42 % av totala portföljen.

Cellink

Ett superlångsiktigt case, som jag presenterade i ett separat blogginlägg här om dagen. Värderingen är hög, risken är hög, tillväxten är superhög. Jag låter mina aktier ligga länge i portföljen. Jag kan tänka mig att öka succesivt om börskursen kommer ner. Utgör idag 0,43 % av totala portföljen.

Ecoclime

Jag minskade till en bevakningspost på endast 1 aktie, i samband med att jag omfördelade pengar till ett annat innehav (Pexip). Jag kommer sannolikt att öka igen. Bolaget växer. ESG. Utgör idag 0 % av totala portföljen.

Embracer

Tillväxt, kraftig dessutom. Organisk och via förvärv. Många smarta människor äger. Min insikt och förståelse för alla olika innehav är väldigt begränsad. Jag har inte läst på alls utan köpt i blindo. Jag kan inte tänka mig att köpa fler aktier, bolaget får växa i portföljen på egen hand. Jag har förstått att Lars är ett geni och att bolaget ger väldigt bra förutsättningar för alla dotterbolag/innehav att växa på sitt eget kreativa sätt. Utgör idag 2,8 % av totala portföljen.

Evolution

Ojoj, mitt enskilt största innehav, som har växt i portföljen på egen hand precis så som jag hoppas att många andra investeringar ska göra. Jag tror att bolaget har mycket kvar att växa. Digital tillväxt, skalbarhet, lönsamt. ESG håller svenska fonder borta. En dubbelnotering i USA lär omgående dubbla kursen. Jag håller hårt i samtliga mina aktier. Utgör idag 12,92 % av totala portföljen.

Infrea

Jag hittade bolaget via en slump. Jan Dinkelspiel nämnde i sparpodden att han hittat och tittat på bolaget "Byggmästar A J Ahlström" vilket inte alls är ett byggbolag eller en byggmästare, utan visade sig vara ett investmentbolag, och ett av deras noterade innehav är just Infrea, som är verksamma inom infrastruktur med verksamheter inom vatten/avlopp och mark/asfalt (något förenklat). Man konsoliderar marknaden genom uppköp av mindre aktörer, ofta med en omsättning kring 10 - 20 MSEK per år, till P/E 3-5. Värderas själva till P/E 13. Byggmästar AJ Ahlström kontrollerar 24 % av bolaget och har senaste tiden ökat. Noterat på First North, börsvärde 517 MSEK och blott 921 ägare på Avanza. Det diskuteras att byta lista, vilket kan medföra en uppvärdering. Jag hittade bolaget relativt nyligen och har inte hunnit bygga någon större position ännu. Tankarna går omedelbart till Instalco och Sdiptech och deras värderingar.... Utgör idag 0,03 % av totala portföljen.

Instalco

Jag köpte in mig i omgångar kring 150 kr och har sålt i omgångar mellan 280 - 330 kr. Sålde för att minska risken och för att finansiera andra köp som såg mer attraktiva ut. Det är möjligt att jag även framöver använder bolaget som en "bankomat" till andra aktieköp. Tillväxten är fantastiskt, och man ska inte underskatta ett bolag som växer så kraftigt, även om tillväxten är förvärvad. Branschen är tråkig och jag skulle inte äga bolaget utan den förvärvade tillväxten. I takt med att bolaget växer sig större minskar möjligheten att konsolidera och växa via förvärv i samma takt som man gör idag. Det finns gott om tillväxtpotential kvar i Sverige och man har knappt kommit igång i Norge/Finland ännu. Jag behåller sannolikt bolaget ett tag till. Jag får dock en dålig magkänsla när jag lyssnar på bolagets VD och CFO, jag vet inte vad det beror på men det är något som skaver. Dessutom finns risken för att de gör ett dåligt förvärv och/eller hamnar i någon form av härva, byggbranschen är inte alltid helt riskfri att vara verksam inom. Bolaget har inte en evig plats i min portföljen och kommer avyttras helt i framtiden. Utgör idag 2,16 % av totala portföljen.

Irisity

Ett väldigt litet innehav, jag köpte en bevakningspost som snabbt växte med över 90 %. Jag har dock för avsikt att öka mer, detta bolag andas verkligen tillväxt framöver. Utgör idag 0,17 % av totala portföljen.

Pexip

Finanstwitters nya älskling, flera stora profiler har pitchat detta bolag. Jag har inte så mycket mer att tillföra mer än att jag är väldigt långsiktig. Utgör idag 3,2 % av totala portföljen.

Plejd

Jag har inte så mycket att tillföra i detta innehav heller, det mesta är nog sagt om man följer aktieentreprenören på Twitter. Jag blev dock väldigt optimistisk av att lyssna på intervjun med bolagets VD i Affärsvärldens podd. Jag avser köpa fler aktier framöver. Utgör idag 1,93 % av totala portföljen.

Smart Eye

Säkerhet/förarövervakning i bilar. En bransch som växer, bolaget är branschledande. Penserpodden har talat om bolaget flera tillfällen. Jag avser öka framöver. Utgör idag 0,34 % av totala portföljen.

Storytel

Så fint bolag, en aktie som jag tror har potential att stanna längst av alla i min portfölj. Detta kommer på sikt att flytta från Tillväxtportföljen till BAS-portföljen. Man etablerar sig på mindre och lokala marknader, ofta där språket inte är ett av de större, då slipper man de stora konkurrenterna. Man bygger upp en portfölj med lokalt innehåll, förvärvar förlag mm. Jag är superpositiv till detta bolag. Kommer öka. Utgör idag 2,22 % av totala portföljen.

XMReality

Även här kommer inspirationen från Jan Dinkelspiel och Penserpodden. Via ny teknik kan utbildad och specialiserad servicepersonal felsöka och reparera på distans, vilket sänker kostnaderna, ökar tillgängligheten och ökar drifttiden för slutkund. Att SAAB är kund borgar för kvalitet. Jag kommer öka. Utgör idag 0,04 % av totala portföljen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar