måndag 15 mars 2021

Bolagsanalys AbCellera Biologics

Jag har stött på bolaget AbCellera Biologics, ett medicinsk forskningsbolag som grundades 2012 i Vancouver, Kanada och som 2016 fick bidrag från Bill & Melinda Gates Foundation, därefter har bolaget tagit in kapital i 2 omgångar och börsnoterades i december 2020. Jag är intresserad av att köpa aktier i bolaget för mellan 0,5 - 1 % av min portfölj.

Bolaget är noterat på Nasdaq i USA med ett börsvärde på 9,8 miljarder USD, vid noteringen tog man in drygt 0,5 miljarder USD. Bolaget är fortfarande ungt, blott 9 år och har idag ca 200 anställda. Siktet är så klart inställt på tillväxt och man planerar att nyanställa flera hundra nya medarbetare. Därutöver ska man expandera sitt labb till dryga 90 000 kvadratmeter.

Vad bolaget gör är att snabba upp processen för att isolera och identifiera antikroppar som människokroppen utvecklar och använder för att bekämpa infektioner.

Vad bolaget gör är att ta blodprov och analysera i en apparat i storlek av en handflata med tusentals små mätkammare. I varje enskild mätkammare identifieras antikroppar och med hjälp av AI verifieras resultaten från samtliga mätkammare samtidigt. Resultatet blir förhoppningsvis en antikropp med potential att utvecklas vidare till ett läkemedel för behandling av aktuell sjukdom.

Via partnerskap med stora läkemedelsproducenter är affärsidén att hitta läkemedelskandidater och erhålla betalning från producenterna för utvecklingen, uppnådda milstolpar och i slutändan royalties vid försäljning till sjukhus/patienter.

Idag har bolaget 94 pågående utvecklingsprogram och har sedan 2014 i genomsnitt dubblat intäkterna årligen. Bara under de första 9 månaderna av 2020 var intäkterna på 25 miljoner dollar.

Redan 2015 påbörjades arbetet med ett program för snabb utveckling av antikroppsbehandling i händelse av en pandemi. När Covid-19 slog till agerade bolaget snabbt och lyckades redan den 28 februari 2020, endast tre dagar efter erhållet blodprov från en tillfrisknad patient i USA att ha lokaliserat över hundra antikroppskandidater och efter ytterligare tre veckor reducerat ner detta till 24 st. Därefter kunde deras partner Eli Lilly & Co på bara 90 dagar utveckla ett antikroppsbaserat läkemedel, få detta godkänt för kliniska studier. Enligt Fas 2 resultaten kam man med preparatet minska risken för vårdbehov med 72 %.

Bolaget själva beskriver sig som en komplett AI-driven plattform för upptäckt av antikroppar.

Utöver ovan nämnda Eli Lilly & Co samarbetar bolaget via partnerskap med bland annat Gilead, Novartis, teva, Sanofi, Pfizer, Kodiak och Merck (+ flertalet andra). Det rör sig uppenbarligen om mycket namnkunniga bolag. 

Idag har bolaget 1 141 ägare hos Avaza.

Bolaget känns relativt oupptäckt än så länge och kommer släppa sin Q4 för 2020 den 29 mars. Jag har för avsikt att innan dess köpa ca 30 aktier för totalt ca 9 700 kr. Det ger mig dels en exponering mot USD vilket jag gärna har och dels en exponering mot en intressant och snabbväxande nisch inom en lönsam bransch.

AbCellera har en sämre potential än andra forskningsbolag inom läkemedel, men också en lägre risk. Detta då man alltid delar sin utvecklingsrisk med andra bolag men som en följd av detta inte får tillgång till hela vinsten i slutändan. Detta gör bolaget mer attraktivt för mig som investerare. Jag tror också att bolaget med hjälp av AI kommer kunna förädla resultaten och slutsatserna från alla avslutade studier för att öka träffsäkerheten i framtida läkemedelsutveckling. Bolagets teknologi borde således bli mer och mer värdefull, snabb och korrekt i framtiden vilket gör bolaget till en attraktiv samarbetspartner och att konkurrenter framstår som mer kostsamma att arbeta med.

Min horisont för denna investering blir så klart + 10 år. Det här är ett case där den viktigaste aspekten blir att låta tiden gå, och så klart bevaka att intäkterna fortsätter öka och att antalet inplanerade och pågående projekt fortsätter öka.

Bland ägarna i detta bolag återfinns både Bill Gates (via stiftelse) och Peter Thiel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar