Första gången jag var sugen på att köpa aktier i Lundbergföretagen var i ett inlägg 13 februari 2015 med titeln "svårt att bestämma mig".
Därefter skrev jag om bolaget igen 19 april 2015 efter att ha läst boken "Bli grymt rik på aktier" av Anders Haskel och böckerna "Så här får du ett rikt liv som pensionär" och "Så kan alla svenskar bli miljonärer" av Per H Börjesson. Mitt första köp genomfördes sedan i oktober 2015.
Jag har dock inte gjort någon väldokumenterad analys av Lundbergföretagen så nu är det liksom dags för det nu! Som vanligt vill jag tydligt påpeka att jag saknar kunskapen att dra några som helst slutsatser efter att ha läst en årsrapport, så betrakta detta inlägg som (precis som bloggens titel skvallrar om) mina alldeles egna dagboksanteckningar.
Det jag framför allt minns från årsstämman är att Fredrik talade sig varm om låg skuldsättning och långsiktigt hållbara utdelningar mm. Kanske är detta ett lite väl subjektivt minne då denna typ av idéer tilltalar mig och jag kanske helt omedvetet ignorerade andra delar av Fredriks presentation som inte handlade om hållbart företagande och låg skuldsättning?
Jag har i alla fall fått upp intresset för bolaget och därför läst igenom delar av årsredovisningen för 2015. Nästa kvartalsrapport för företaget presenteras 26 maj.
Efter att ha läst rapporten känns det som att företaget lagt lite tid på att den ska vara lätt att förstå, även för mig som saknas ekonomisk utbildning, det känns som att mycket detaljer var presenterade på ett snyggt och tydligt sätt.
Analys av Lundbergföretagen
Introduktion av bolaget
Lundbergs är ett investeringsföretag som, genom att vara aktiv och långsiktig ägare, förvaltar och utvecklar ett antal företag.
I tillgångsportföljen finns det helägda fastighetsbolaget Fastighets AB L E Lundberg, de börsnoterade dotterföretagen Hufvudstaden och Holmen liksom intressebolagen Industrivärden, Indutrade och Husqvarna. Lundbergs har också betydande aktieinnehav i Handelsbanken, Sandvik och Skanska.
Lundbergs målsättning är att över tid skapa avkastning som med god marginal överstiger avkastningen på riskfria räntebärande placeringar.
Innehaven
Andel av Lundbergs innehav, 55 mdkr per 23 februari 2015
- Fastighets AB L E Lundberg, 19,5 %
- Hufvudstaden, 20,9 %
- Holmen, 12,2 %
- Indutrade, 8,8 %
- Husqvarna, 4,2 %
- Industrivärden, 16,3 %
- Handelsbanken 7,6 %
- Sandvik, 4,3 %
- Skanska, 5,4 %
- Övriga, 0,9 %
Skillnad mellan investeringsbolag och investmentbolag
Lundbergföretagen är ett investeringsbolag och inte ett investmentbolag vilket medför skattetekniska effekter. Christoffer Stockman reder ut det hela på ett bra och tydligt sätt.
Ett investmentbolags försäljning av aktier utlöser inte någon skatt, så ej heller aktieutdelningar från innehaven förutsatt att man själv har så stor egen aktieutdelning som man själv har erhållit. Istället för att betala skatt på vinster och utdelningar betalar man en schablonskatt på 1,5 % av tillgångarna. Inte heller denna skatt behöver man betala om man har minst 10 % av rösterna i respektive bolag.
Däremot för ett investeringsbolag, så som Lundbergföretagen, betalas skatt både på vinster och mottagna aktieutdelningar. Utdelningarna blir dock skattefria om man äger mer än 10 % av bolaget.
Har jag förstått och beskrivit skillnaden ovan på ett korrekt sätt, jag är osäker, men poängen och slutsatsen är att Lundbergs tvingas betala mer i skatt än ett investmentbolag men kan då också behålla en stor del av erhållna utdelningar för att återinvestera dessa och på så sätt öka sitt ägande i respektive bolag. Tror jag...
Ambition
Företagets långsiktiga ambition är att över tid ge aktieägarna en stabil och god utdelningstillväxt.
Skuldsättning
Företagets policy innebär att fastigheterna får belånas till maximalt 50 % och att de börsnoterade aktierna ska vara obelånade. Vid utgången av 2015 uppgick den räntebärande nettoskulden till 4,9 mdkr vilket motsvarar 8 % av tillgångarna. Om däremot hela skulden överförs till fastigheterna innebär detta en belåningsgrad på 29 % av fastigheternas marknadsvärde. Detta medför att kreditratingen hos Standard & Poor´s är oförändrat stark A+ med stabila utsikter.
Intressant som hänt 2015
Aktier för 1 012 mnkr har förvärvats i Industrivärden vilket medför att Lundbergföretagen nu kontrollerar 14 % av kapitalet och 20,2 % av rösterna. Med anledning av detta har Industrivärden nu blivit ett intressebolag i Lundbergföretagen, Fredrik Lundberg har nu också valts till styrelseordförande i Industrivärden.
En av de saker som styrelsen i Industrivärden nu tagit beslut om är att bolagets skuldsättning ska minska, för att ge ökad flexibilitet över tid, jag är helt övertygad om att detta är en effekt av Fredrik Lundbergs inflytande i bolaget. Ambitionen över tid är att ge Industrivärdens aktieägare en god utdelningstillväxt. Huruvida Industrivärdens utdelning kommer sänkas, behållas eller ökas nästa år spekulerar jag inte i, jag ser positivt på bolaget på lång sikt och är övertygad om att om man är tålmodig kommer utdelningstillväxten i bolaget att vara god.
Husqvarna har haft en god utveckling under 2015, samtliga divisioner bidrog till att resultatet ökade. Det operativa kassaflödet var starkt och nettoskulden sjönk. Ett förbättringsprogram avslutades under 2015, på två år har rörelseresultatet och marginalen förbättrades och nu siktar bolaget på ytterligare kostnadsreduceringar under 2016-2017. Bolagets utdelning förblir oförändrad.
Sandviks marknadsförhållanden har blivit allt mer utmanande, åtgärder för att minska kostnader och öka effektiviteten har vidtagits. Bolaget fick både en ny ordförande och en ny VD. EN översyn av organisationen sker nu, vilket i grunden syftar till en ökad decentralisering av företaget. Bolaget sänker sin utdelning.
Lundbergföretagens tillgångar utgörs idag av fastigheter till ca 40 %. Hufvudstaden har ett samlat fastighetsbestånd som är helt kommersiellt och koncentrerat till Stockholms och Göteborgs citykärnor.
Lundbergs som investeringsföretag
Lundbergs strategi är att uppnå avkastning och värdetillväxt med låg risk. Den finansiella risken hålls på en låg nivå genom låg skuldsättning och god likvid beredskap. Lundbergs tidsperspektiv på ägandet möjliggör enligt bolaget att arbeta långsiktigt för att stärka marknadspositioner och konkurrenskraft. Man anser att ett långsiktigt ägande skapar engagemang i bolagens styrelser.
Kassaflöde
Under 2015 har utdelningar erhållits med sammanlagt 1 473 mnkr (1 339). Tillförda medel från försäljning av värdepapper uppgick till 6 mnkr (-22). Tillförda medel från fastighetsrörelsen uppgick till 774 mnkr (676), varav försäljningar 84 mnkr (26). Summa tillförda medel uppgick således till 2 252 mnkr (1 993). Under 2015 har 1 012 mnkr (967) investerats i aktier och 494 (1 136) i fastigheter. Den egna utdelningen uppgick till 620 mnkr (570). Räntebärande tillgångar minskade med 74 mnkr och räntebärande skulder ökade med 97 mnkr. Den räntebärande nettoskulden ökades således med 172 mnkr och uppgick per den 31 december 2015 till 4 944 mnkr (4 772).
Skatt
Koncernen betalade under året 1 606 mnkr i skatt.
Bolagets utdelning de senaste 10 åren
Bolagets utdelning ökar stadigt år för år, men jag noterar en sänkning för året 2008. Jag undersöker saken genom att läsa i bolagets årsrapport från 2008 och där skriver Fredrik följande: "Substansvärdet minskade med 27 %... Lundbergs styrelse föreslår en sänkning av utdelningen... Skälet till förslaget är att flera av våra portföljbolag sänker sina utdelningar i år och att vi vill stärka vårt kassaflöde för att kunna ta tillvara de investeringsmöjligheter som vi är övertygade om kommer framöver. Detta gäller såväl börsnoterade aktier som fastigheter. För aktieägarna bedömer vi att det är gynnsammare att behålla en större andel av vårt kassaflöde i företaget jämfört med att dela ut pengarna." Exakt så som jag förväntar mig att Lundbergföretagen kommer agera även framöver.
De största ägarna
Fredrik Lundberg inklusive bolag och maka, Louise Lindh inklusive familj tillsammans med Katarina Martinson inklusive familj äger 70,3 % av kapitalet i Lundbergföretagen och 93,4 % av rösterna. Således mycket starka huvudägare.
Fastighets AB L E Lundberg
Fastighets AB L E Lundberg är, med ett fastighetsvärde på 17 mdkr, en av de stora privata fastighetsägarna i Sverige. Fastighetsbeståndet har till stor del byggts i egen regi och består av 152 förvaltningsfastigheter, fördelade på 13 kommuner från Uppsala i norr till Göteborg i Söder.
Fördelning av årshyror per kategori:
Bostäder: 40 %
Kontor: 35 %
Butiker: 17 %
Övrigt: 8 %
Hufvudstaden
Hufvudstaden, som grundades 1915, är ett av Sveriges ledande fastighetsbolag. Affärsidén är att i egna fastigheter i centrala Stockholm och centrala Göteborg erbjuda framgångsrika företag högkvalitativa kontors- och butikslokaler på attraktiva marknadsplatser.
Fördelning av årshyror per lokaltyp
Kontor: 48 %
Butik och restaurang: 46 %
Övrigt: 6 %
Bolagets mål är att soliditeten ska uppgå till minst 40 procent över tid.
Lundbergs äger 44,2 % av kapitalet och 87,6 % av rösterna.
Holmen
Holmen är en skogsindustrikoncern, vars affärsidé är att utveckla och driva lönsam verksamhet inom tre produktinriktade affärsområden för kartong, tryckpapper och trävaror samt två råvaruinriktade affärsområden för skog och energi. Det stora egna skogsinnehavet och den höga andelen egenproducerad energi är strategiskt viktiga resurser som stärker Holmens position och framtida utveckling.
Bolagets mål är att ha en stark finansiell ställning med en skuldsättningsgrad som inte ska överstiga 0,5. Utdelningen ska grundas på koncernens lönsamhetssituation samt investeringsplaner
Lundbergs äger 32,6 % av kapitalet och 61,5 % av rösterna.
Indutrade
Indutrade är en internationell industrikoncern som säljer och utvecklar komponenter, system och tjänster med högt tekniskt innehåll.
Målet är att nettoskuldsättningsgraden normalt inte bör överskrida 100 %. Utdelningsandelen ska vara mellan 30 och 60 % av resultatet efter skatt.
Lundbergs äger 25,6 % av kapital och röster.
Husqvarna
Husqvarna Group är en världsledande tillverkare inom robotgräsklippare, åkgräsklippare, motorsågar, trimmers och många andra produkter för skog-, park-, och trädgårdsskötsel. Koncernen är ledande inom Europa inom trädgårdsbevattning och en av de ledande på världsmarknaden inom kaputrustning och diamantverktyg för byggnads- och stenindustrierna. koncernens produkter och lösning säljs via fack- och detaljhandlare till både konsumenter och professionella användare i mer än 100 länder.
Målet är att EBITDA inte långsiktigt ska överstiga 2,5. Utdelningen ska normalt inte överstiga 40 % av årets resultat.
Jag noterar att Lundbergs äger 7,5 % av kapitalet och 24,9 % av rösterna medan Investor äger 16,8 % av kapitalet och 32,7 % av rösterna. Jag är alltså exponerad mot Husqvarna via båda dessa aktieinnehav.
Industrivärden
Industrivärden är en långsiktig värdeskapande kapitalförvaltare i nordiska börsbolag. Affärsidén är att genom professionella kapitalförvaltningsverksamhet och aktivt ägande öka substansvärdet i syfte att generera en avkastning till Industrivärdens aktieägare som överträffar marknadens avkastningskrav. Med beaktande av portföljinvesteringarnas riskprofil ska aktieägarna ges en totalavkastning som över tid är högre än genomsnittet för Stockholmsbörsen.
Industrivärdens utdelningspolicy innebär att bolaget ska generera ett positivt kassaflöde före portföljförändringar och efter lämnad utdelning. Detta för att bygga investeringskapacitet över tid och kunna stödja innehavsbolag vid behov. Skuldsättningsgraden ska vara mellan 0-10 %, men kan periodvis över- eller understiga detta intervall.
Lundbergs äger 13,6 % av kapitalet och 19,8 % av rösterna.
Handelsbanken
Handelsbanken är en fullsortimentsbank med rikstäckande kontorsnät i Sverige, Storbritannien, Danmark, Finland, Norge och Nederländerna. Dessa sex länder ser banken som sina hemmamarknader. Handelsbanken grundades 1871 och har idag närmare 12 000 medarbetare fördelade på omkring 850 kontor i sammanlagt 25 länder.
Bolagets mål är att ha bättre lönsamhet än genomsnittet för jämförbara banker på hemmamarknaderna. Målet ska främst nås genom att ha nöjdare kunder och lägre kostnader än konkurrenterna. Varje år under de senaste 44 åren har Handelsbanken uppfyllt målet.
Industrivärden äger 10,2 % av kapitalet och 10,3 % av rösterna.
Lundbergs äger 2,0 % av kapitalet och rösterna.
Sandvik
Sandvik är en högteknologisk och global industrikoncern som erbjuder produkter, tjänster och service som förbättrar kundernas produktivitet, lönsamhet och säkerhet. Med omkring 46 000 anställda och försäljning i över 150 länder spänner verksamheten över hela värden.
Bolagets mål är att ha en utdelningsandel på 50 procent av resultatet per aktie samt en skuldsättningsgrad under 0,8.
Industrivärden äger 11,7 % av kapital och röster och Lundbergs äger 2,4 % av kapital och röster.
Skanska
Skanska är ett av världens ledande bygg- och projektutvecklingsföretag, fokuserat på utvalda hemmamarknader i Norden, övriga Europa och Nordamerika. Med stöd av globala trender i urbanisering och demografi samt genom att gå i spetsen för hållbarhet, erbjuder Skanska konkurrenskraftiga lösningar i enkla såväl som de mest komplexa uppdragen, vilket hjälper både kunder och samhället att skapa en hållbar framtid. Genom samarbete mellan de olika affärsenheterna skapas både operativa och finansiella synergier vilket leder till ett ökat värdeskapande.
Utdelningspolicyn är att betala ut 40 - 70 % av årets resultat.
Något mål kring skuldsättning har jag inte kunnat identifiera, vare sig i Lundbergs eller i Skanskas årsredovisning.
Industrivärden äger 7,2 % av kapitalet och 24,1 % av rösterna.
Lundbergs äger 3,9 % av kapitalet och 11,8 % av rösterna.
Slutsatser
Denna analys kanske inte bygger så mycket på egna texter och analyser utan är mer en genomgång av bolagets årsredovisning för min del. Jag fann det i alla fall väldigt nyttigt och har lärt mig mycket om bolaget.
Jag kan konstatera att Lundbergs har ett helägt företag, två dotterföretag, tre intresseföretag och tre bolag med betydande innehav.
I de tre intresseföretagen är man största ägare i Indutrade och Industrivärden och näst största ägare (efter Investor) i Husqvarna.
I de tre bolagen med betydande innehav är man näst största ägare (efter Industrivärden) i Skanska, sjunde största ägare i Sandvik (där Industrivärden är störst) och femte största ägare (där Industrivärden är näst störst, efter Stiftelsen Oktogonen som är största ägare) i Handelsbanken.
I och med att Lundbergföretagen är största ägare i Industrivärden har man på så sätt påtagligt totalt innehav i Skanska och Sandvik.
Under 2015 samt till och med februari 2016 har aktier för 1 243 mnkr förvärvats i Industrivärden.
Jag älskar bolagets defensiva hållning och inställning till skuldsättning och tycker att man agerar mycket ansvarsfullt mot sina aktieägare. Långsiktigheten genomsyrar hela verksamheten. Något som är tråkigt är det faktum att direktavkastningen är låg men detta vägs upp av att jag förväntar mig god utdelningstillväxt i framtiden. Att utdelningen sänks under enstaka år när omständigheterna så kräver är inte ett problem för mig, det är den långsiktiga avkastningen som är av betydelse, jag kommer aldrig att vara beroende av enstaka års utdelningar.
Vad gäller bolagets innehav är det en tung exponering dock med låg belåning. Exponering mot fastigheter passar mig perfekt då jag själv inte äger någon fastighet. Jag har inte studerat de olika innehaven mer i detalj, alla utom Indutrade är jag väl bekant med sedan tidigare.
Jag avser att öka mitt ägande i bolaget framöver, med ca 2000 kr i månaden. Jag tror att jag i framtiden kommer att tycka att bolaget just nu är väldigt dyrt, men jag anser mig inte ha någon vidare förmåga att pricka vare sig bottnar eller toppar så jag sprider ut mina inköp istället. I framtiden om kurserna står lägre avser jag helt enkelt att köpa ännu fler aktier i bolaget.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar