onsdag 17 januari 2018

Skanska vinstvarnar

Många av portföljens bolag har haft motgångar senaste tiden. Clas Ohlson, H&M och Kopparbergs har haft utmaningar och dessa får idag sällskap av Skanska!

Skanska gör en nedskrivning på 1 miljard kronor och sätter igång omstruktureringar mm som utöver nedskrivningen bidrar med kostnader på ca 0,1 miljarder kronor. För verksamhetsåret 2018 kommer ytterligare 0,6 miljarder i kostnader tillkomma som en följd av omstruktureringar. Totalt 3 000 personer kommer varslas, jag har dock inte lyckats hitta någon info kring vilka marknader som berörs om varsel, om det är Skanskas egna personal eller konsulter som försvinner.

Huvudsakligen verkar marknader så som Polen, Storbritannien, Tjeckien, energisektorn i USA och infrastruktur i Europa huvudsakligen påverkas.

Vinsten per aktie verkar landa på 12 kr, vilket går att jämföra med 13,95 för 2016, 11,63 för 2015 och 9,35 för 2014. Vinsten är alltså ungefär som på samma nivå som år 2015.

Utdelningen för 2017 föreslås bli oförändrad mot föregående år, alltså 8,25 kr per aktie. Detta motsvarar en utdelningsandel av vinsten på ca 69 %. Motsvarande andel har tidigare år legat på: 59 % för 2016, 64 % för 2015 och 72 % för 2014.

Visst hade det varit mycket roligare utan vinstvarningar i portföljen, men jag ser inte denna VV som oroande eller på något sätt alarmerande. Skanska är verksamma i en volatil och cyklisk bransch, påverkas av politiska beslut i olika länder osv. Den långsiktiga trenden över en längre tidsperiod är av intresse att bevaka. Enskilda kvartal eller verksamhetsår kan givetvis avvika eller sticka ut både positivt så väl som negativt.

En faktor som jag också tror påverkar i detta fall är att detta är att Anders Danielsson är ny VD för Skanska sedan 17 dagar efter avgående Johan Karlström. Anders inleder gissningsvis sin karriär med att rensa ut allt gammalt skräp han kan hitta i bolaget, för att ge sig själv utrymme att sakta men säkert öka den redovisade vinsten kommande år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar