fredag 7 december 2018

Svårt att hitta köpvärda bolag - köpa aktier i Fortum?

Jag har för första gången på länge lite svårt att hitta köpvärda bolag. Jag har funderat en tid på att jag inte har någon elproducent eller nätägare i portföljen sedan Hafslund blev utköpt och fick idén att köpa aktier i Fortum.

Jag har inte gjort någon större eller djupare analys av bolaget men har ändå redan dragit slutsatsen att det är en dålig idé av följande anledningar:

  1. Stor politisk risk.
  2. Stor exponering mot Ryssland.
  3. Utebliven tillväxt/vinst sedan elnätet såldes av.
  4. En sinande kassa som sakta delas ut till ägarna.
  5. Bolaget köper Uniper.
Förklaringar och motiveringar enligt nedan:
1. Denna risk är isolerad egentligen inte så farlig. Ökad politisk risk är samma för alla bolag i branschen och utgör dels ett hinder för nya aktörer att ta sig in på marknaden men slår samtidigt mot alla bolag vilket medför att eventuella kostnader lätt kan föras över till slutkonsument. Risken blir dock påtaglig i kombination med övriga risker.

2. Bolaget har en stor exponering mot Ryssland som inte har en historik av att vara fredligt, pålitligt eller demokratiskt.

3. Fortum sålde sitt elnät vilket resulterat i ett påtagligt svagare kassaflöde för bolaget.

4. Fortum delar ut mer pengar vad man gör i vinst vilket ger ägarna så väl som bolagsledningen en falsk trygghet. Som aktieägare sitter man nöjt kvar och tar emot utdelningarna (direktavkastningen är påtagligt hög) utan att se risken med detta. Bolagsledningen har inte den positiva stress/press som andra bolag att skapa en positiv utveckling då man har gott om pengar att ta av.

5. Det tyska energibolaget Eon avvecklade all sin smutsiga elproduktion i ett eget bolag som fick namnet Uniper, detta bolag har Fortum av någon anledning fått för sig att köpa upp. Uniper innehåller så vitt jag vet mycket gas och kolkraft och är således hatat av politiker och allmänhet. Detta kan mycket väl bli Fortums version av Nuon. Uniper kan bli en konkurrensnackdel i händelse av ökande koldioxidskatter mm.

Tyvärr blev slutsatsen därför att inte köpa några aktier i Fortum. Bolaget verkar inte platsa alls i min portfölj.

Jakten på decembers månadsköp fortgår!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar