onsdag 29 augusti 2018

Catena Medias största ägare säljer delar av innehavet

När gjorde min första analys av Catena konstaterade jag att Optimizer Invest ägde 13,5 % av bolaget. Igår (2018-08-28) kom nyheten att Optimizer vill sälja 4,35 av sina 7,27 miljoner aktier i bolaget, alltså en avyttring av 60 % av sitt innehav. Som jag nu har förstått uppgifterna har samtliga aktier sålts, och Optimizer har förbundit sig att inte sälja några fler aktier kommande 12 månader.

Nyheten är så klart potentiellt negativ, det betyder sannolikt att Optimizer har hittat en alternativ placering som man bedömer ger högre  avkastning i framtiden. Det går så klart inte att veta deras avsikt och man ska inte dra för stora slutsatser av detta. Catena Media är fortfarande Optimizers största innehav och om de vill ha riskspridning osv så är det sunt att minska sin exponering mot Catena Media. Optimizer har i en intervju med Beakit sagt att man dels inte avser minska sitt engagemang i bolaget och dels att man inte har några planer för det kapital som frigörs av försäljningen.

Så sent som i min genomgång av bolagets Q2 för två veckor sedan lyfte jag särskilt fram styrkan i att ha Öresund AB som ägare med 7,3 % av aktierna i Catena.

Det ska bli väldigt spännande att se vilka nya ägare som dyker upp i Catena Media, jag hoppas verkligen att Öresund varit involverade och ökat sitt ägande i bolaget. Genom att köpa ytterligare 2 % av aktierna i Catena blir Öresund den största ägaren. Detta skulle motsvara ett köp på 1,12 miljoner aktier med en prislapp på 127 miljoner kr...

Jag sammanfattar i alla fall situationen som att denna isolerade händelse i sig inte betyder någonting, det finns inga direkt slutsatser att dra även om man kan spekulera i olika utfall osv. Om fler saker skulle börja hända i bolaget kommer jag dock att dra öronen åt mig, det är exempelvis av stor vikt att Öresund finns kvar som ägare i bolaget och att bolagets VD stannar kvar på sin post. Bolagets nya VD Per Hallberg får gärna köpa fler aktier utöver de 10 000 han har idag som eget innehav. Befintligt innehav för Per är värt 1,14 miljoner kr.

Nå väl, än så länge säljer jag inga aktier och jag kommer heller inte att köpa fler aktier i närtid då jag redan planerat mitt köp för september månad. Om allt ser bra ut och inga fler negativa nyheter kommit kanske det blir ytterligare ett köp i Catena Media i oktober, det får framtiden utvisa.

4 kommentarer:

  1. Ser också nyheten som obetydlig i dagsläget, tydligen inte marknaden, passar därför på att öka lite då jag sålde ett annat innehav.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har sett fler som ökat idag. Ska bli spännande att följa utvecklingen framöver.

      Radera
  2. Samma här ligger rätt tungt i CM,men ökade på ytterliggare 400st idag.Som vanligt tar marknaden ut ett katastrofscenario i både upp och nedgång vilket skapat utmärkta köp/säljtillfällen när inget bolagsspecifikt hänt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja verkligen. Dagens kursrörelser känns inte speciellt rationella, gissningsvis ett symptom för ett ungt bolag med relativt oerfarna aktieägare.

      Radera