onsdag 22 januari 2020

Utdelningshöjning Investor

Jag ögnade snabbt igenom bokslutskommunikén för 2019 från Investor och konstaterar väl framför allt att bolagets skuldsättningsgrad uppgår till låga 2,8 % och att utdelningen höjs med 8 % till 14 kr per aktie.

Utdelningshöjningen är i praktiken spikad och kommer inte röstas ner på årsstämman eller dylikt.

Skuldsättningen ser riktigt fin ut, här finns utrymme för bolaget att plocka upp nya skulder i händelse av kris så att man slagkraftigt kan köpa billiga aktier i befintliga eller nya innehav. Målet kring skuldsättningen ligger på mellan 5 - 10 %. Detta går att jämföra med Industrivärden som i utgången av Q3 2019 hade en skuldsättning på endast 3 %, både Industrivärden och Investor har superstarka balansräkningar för tillfället!

Värt att notera är att om börsen går ner (med exempelvis 50 %) kommer bolagens skuldsättning att dubbleras, då den beräknas som skuld/tillgångar, så det är inte särskilt anmärkningsvärt att skuldsättningen ser låg ut när börsen är på topp!

Kortfattat kan man väl konstatera att Investor ser superstarka ut. Att jämföra bolaget mot olika index eller börser på en så kort tidsperiod som ett år ger jag inte mycket för, bolaget är grymt långsiktigt och allt verkar snurra på bra just nu. Framöver är det väl särskilt kommande förändringar i ABB som känns mest intressant att hålla koll på, i och med att Björn Rosengren tar över som VD och förväntas decentralisera och effektivisera bolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar