onsdag 25 mars 2015

Analys av Latour - del 1

Här kommer ytterligare en analys av ett företag som jag är intresserad av att investera i. Jag har fortfarande inte tagit fram någon fastslagen metod för hur mina aktieranalyser ska genomföras så vi får se vad resultatet av denna analys blir.

Tillägg: Jag kan i efterhand konstatera att analysen blev ytlig och istället för att fördjupa mig i siffror blev det en översikt av verksamheten och dess olika innehav. Jag har helt enkelt inte kunskapen som krävs för att riktigt kunna gå på djupet i detta bolag.

Bolaget som ska analyseras är Latour, som jag bland annat fått upp ögonen för efter att ha läst inlägg från bloggarna Petrusko och Stockman.

Min analys är i grund och botten baserad på årsrapporten för verksamhetsåret 2014 och kompletterad med information från Latours alternativt respektive företags hemsida samt Wikipedia.

Jag vill varna för att jag inte alls har kunskapen eller kompetensen att analysera ett så komplext bolag som Latour, detta är alltså en amatörs analys och du bör inte grunda dina egna investeringsbeslut på denna analys, du tar själv ansvar för dina egna investeringar!

Om bolaget

Latour grundades 1985 och har som affärsidé att vara en aktiv och långsiktig ägare som investerar med långsiktighet i sunda företag med egna produkter, stor internationaliseringspotential och därmed goda framtidsutsikter.

Bolagets innehav

Latour bedriver verksamhet dels genom helägda industrirörelser, delägda onoterade verksamheter samt en portfölj med börsnoterade innehav.

De helägda rörelserna består av:

Hultafors Group
Hultafors, med anor sedan år 1993, utvecklar, tillverkar och säljer produkter inom kategorierna yrkeskläder, skyddsskor, handverktyg, stegar och ställningar. Produkterna erbjuds via återförsäljare på ca 40 marknader, med tonvikt på Europa och Norden. Hultafors har stor exponering mot, och är beroende av, utvecklingen i byggbranschen.

Latour Industries
Latour Industries består av ett antal olika affärsenheter som vart och ett har en egen affärsidé och affärsmodell. Ambitionen är att varje affärsenhet ska utvecklas till självständiga enheter som på sikt ska kunna etablera sig som egna affärsområden inom Latour. Under 2014 tog affärsenheten Nord-Lock klivet från Latour Industries till att bilda ett eget affärsområde.

Vad Latour Industries gör är att identifiera och utveckla sunda företag med lönsam internationell tillväxt. Man grundar alltså inga företag utan tar över befintliga företag genom förvärv. Latour Industries är alltså Latours "talangjägare" och säkrar inflödet av attraktiva, sunda bolag där Latour kan vara en aktiv och långsiktig ägare.

Under 2015 ska man fortsatt utveckla de befintliga verksamheterna med fokus på produktutveckling och internationell expansion.

Affärsenheterna som ingår i Latour Industries är:

  • LSAB-Gruppen utgör 41 % av omsättningen i Latour Industries och är en av Europas största företagsgrupper inom försäljning och service av bearbetningsverktyg för trä och metall. LSAB-gruppen är verksamt i Norden, Baltikum och Ryssland. Kan man misstänka att LSAB-Group kommer att bli en del av Hultafors?

  • REAC utgör 23 % av omsättningen i Latour Industries och utvecklar, tillverkar och säljer styrsystem, elektromagnetiska ställdon och lyftsystem främst till kunder inom medicinsk rehabilitering. REAC är underleverantör till flera av de större tillverkarna av elektriska rullstolar så väl som till industrier. Kunderna finns framför allt i Skandinavien, Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Italien och USA. Detta tycker jag känns som en verksamhet som kommer att bli allt viktigare i takt med att världens befolkning blir allt äldre vilket borde innebära en ökad efterfrågan av produkterna. Gissningsvis kan bolaget i framtiden komma att utgöra en del av Specma Group, se info om Specma längre ner.

  • Kabona utgör 12 % av omsättningen i Latour Industries och är verksamt inom försäljning och installation av automatiserade system för optimering av fastigheters energiförbrukning.Man anger att det är möjligt att nå "energieffektiviseringar på 25-50 procent". Gissningsvis kan bolaget i framtiden komma att utgöra en del av Swegon, se mer om detta längre ner.

  • Elvaco utgör 5 % av omsättningen i Latour Industries och förvärvades år 2014 till 80 %. Elvaco utvecklar och marknadsför kommunikationsutrustning och programvara för insamling, bearbetning och presentation av mätdata inom energisektorn. Latour Industries har optioner på att förvärva resterande 20 % av bolaget år 2017. Kan man tänka sig att Elvaco tillsammans med Kabona kommer att utgöra en del av Swegon i framtiden?

  • Specma Seals utgör 9 % av omsättningen i Latour Industries och är en heltäckande leverantör inom avancerad tätningsteknik som främst riktar sig till svensk processindustri och dess underleverantörer.

  • Bastec utgör 2 % av omsättningen i Latour Industries och förvärvades under 2014. Bastec utvecklar och marknadsför system för byggnadsautomation. Huvudprodukten man säljer används primärt till att styra och övervaka ventilation, värme, kyla och andra tekniska system i fastigheter.

  • AVT Group utgör 5 % av omsättningen i Latour Industries och utvecklar och tillverkar automationslösningar för bland annat maskinbetjäning, montering, förpackning och täthetskontroll.

  • Carstens utgjorde 2 % av omsättningen i Latoru Industries och avyttrades under andra kvartalet 2014.


I årsrapporten för verksamhetsåret 2014 tycker jag mig se att Latour beskriver Latour Industries i något negativa termer, bland annat då lönsamhetsmålet inte nåddes och att inledningen på 2014 var "problematisk för flera av enheterna". Man går inte in mer i detalj på vad detta faktiskt innebär eller huruvida problemen kvarstår eller är avhjälpta. Jag hittar heller ingen information om vad som orsakat dessa problem. Gissningsvis har situationen i Ryssland och EUs sanktioner mot Ryssland med dessa problem att göra, framför allt är LSAB-Group exponerat mot Ryssland. Men annars vet jag inte vad det kan vara för problem man drabbats av.

Nord-Lock
Nord-Lock är verksamt på marknaden för skruvsäkringssystem. Nord-Lock ingick tidigare som en affärsenhet i Latour Industries men redovisas sedan första kvartalet 2014 som ett eget affärsområde. Under 2014 utgjorde omsättningen utanför Norden 91 % av den totala omsättningen. Produkterna består av låsbrickor, hjulmuttrar, kombiskruvar och speciallösningar som ska klara av att utsättas för kraftiga vibrationer och dynamisk belastning.

Under 2015 ligger fokus på fortsatt innovation och utveckling av produktkvaliteten samt att skapa effektivitet i produktion, logistik och försäljning. Detta hoppas man ska leda till organisk tillväxt på samtliga marknader.

Specma Group
Specma Group är en aktör med internationell närvaro inom applikationsanpassade system och komponenter för hydraulik (se likheterna med REAC, en del av Latour Industries).

Latour bedömer marknaden som svag och ser inte att Specma når upp till Latours mål avseende lönsamhet. Man anger att en av orsakerna till detta (utöver svag marknad) är att affärsområdet är i slutskedet av en omfattande omstrukturering som pågått sedan 2012 och att detta medfört engångskostnader. Man anser att omsättning och lönsamhet kommer att öka under kommande år som en följd av vidtagna och planerade åtgärder. Bland annat kommer man att införa en ny och differentierad prissättningsmodell samt expandera i befintliga marknader i Norden samt via enheterna i Polen och Kina.

Swegon
Swegon levererar produkter och systemlösningar som skapar bra inomhusklimat och bidrar till lägre livscykelkostnader för byggnader. Försäljning sker via koncernens säljbolag i 20 länder samt till övriga marknader genom återförsäljare.

De delägda onoterade verksamheterna är:

Academic Work
Academic Work erbjuder personaluthyrning och rekrytering av studenter och akademiker i början av karriären. Över 15 000 jobb förmedlas årligen och bolaget är ett av Sveriges största bemanningsföretag. Latours ägarandel uppgår till 20,1 %.

Diamorph
Diamorph levererar materiallösningar för särskilt krävande industriella tillämpningar och har en global kundbas med kunder i 60 länder. Företagets material förekommer bland annat i rymdraketer, sportbilar och byggnader. Latours ägarandel uppgår till 21,2 %.

Oxeon
Oxeon utvecklar, tillverkar och marknadsför ett armeringstyg som förekommer i flygbranschen, F1-bilar, hockeyklubbor, mm. Fördelarna är bibehållen mekanisk prestanda men lägre vikt. Latours ägarandel uppgår till 31,1 %.

Börsnoterade innehav
Totalt är Latour aktiv huvudägare alternativt en av huvudägarna i nio bolag där röstandelen uppgår till minst 10 %.  Det totala marknadsvärdet för de nio bolagen var vid utgången av 2014 30,5 miljarder kronor, och det sammanlagda resultatet från aktieförvaltningen uppgick 2014 för Latour till 1 368 miljarder kronor.

Portföljen med börsnoterade innehav består av:

Assa Abloy utgör 48 % av börsportföljens värde och utgör 34 % av erhållna utdelningar. Latours röstandel i bolaget uppgår till 29,5 % (uppgick till 29,4 % i årsredovisningen 2012). Assa är aktiv inom intelligenta lås- och dörrlösningar och bolagets produkter finns i vart tionde lås i världen. Bolaget utgör 37 % av Latours totala substansvärde. Latour är den största ägaren i Assa med 29,5 % av rösterna, med Melker Schörling AB på andraplats med 11,5 % av rösterna.

Fagerhult utgör 8 % av börsportföljens värde och utgör 8 % av erhållna utdelningar. Latours röstandel i bolaget uppgår till 49,0 % (uppgick till 49,2 % i årsredovisningen 2012). Fagerhult är en belysningskoncern som skapar energisnåla och miljöanpassade belysningssystem. Latour är den i särklass största ägaren med 49 % av rösterna.

HMS Networks utgör 1 % av börsportföljens värde och utgör 1 % av erhållna utdelningar. Latours röstandel i bolaget uppgår till 26,7 % (uppgick till 25,0 % i årsredovisningen 2012). HMS Networks är en leverantör av  kommunikationsteknologi för industriautomation. Latour är största ägaren med 26,7 % av rösterna.

Loomis utgör 6 % av börsportföljens värde och utgör 6 % av erhållna utdelningar. Latours röstandel i bolaget uppgår till 28,6 % (uppgick till 29,2 % i årsredovisningen 2012). Loomis erbjuder helhetslösningar för distribution, hantering, förvaring och återvinning av kontanter och andra värdeföremål där banker, återförsäljare och andra bolag utgör kunderna. Vad som ingår i tjänsterna är värdetransporter, kontanthantering och internationell värdelogistik. Värdetransporterna är den största intäktskällan, men intäkterna från kontanthanteringen växer snabbare. Latour utgör den största ägaren med 28,6 % av rösterna, med Melker Schörling AB på andraplats med 13,6 % av rösterna.

Nederman utgör 2 % av börsportföljens värde och utgör 2 % av erhållna utdelningar. Latours röstandel i bolaget uppgår till 30,1 % (uppgick till 30,0 % i årsredovisningen 2012). Nederman levererar produkter och system inom miljöteknik med fokus på luftfiltrering och återvinning där lösningarna bidrar till minskad miljöpåverkan från industriproduktion samt en renare och mer säker arbetsmiljö. Försäljning sker i mer än 25 länder via dotterbolag. Latour är största ägare med 30,1 % av rösterna.

Nobia utgör 5 % av börsportföljens värde och utgör 4 % av erhållna utdelningar. Latours röstandel i bolaget uppgår till 13,8 % (uppgick till 13,8 % i årsredovisningen 2012). Nobia utvecklar och säljer kök genom ett tjugotal varumärken i Europa. Latour är näst största ägare med 13,8 % av rösterna och den största ägaren är Nordstjernan AB med 21,8 % av rösterna.

Securitas utgör 12 % av börsportföljens värde och utgör 20 % av erhållna utdelningar. Latours röstandel i bolaget uppgår till 29,6 % (uppgick till 29,6 % i årsredovisningen 2012). Securitas erbjuder specialiserad bevakning och mobila säkerhetstjänster, larmövervakning, tekniklösningar samt konsult- och säkerhetsutredningstjänster. Företaget har nära 320 000 medarbetare i 53 länder. Latour är största ägare med 29,6 % av rösterna.

Sweco utgör 10 % av börsportföljens värde och utgör 16 % av erhållna utdelningar. Latours röstandel i bolaget uppgår till 22,9 % (uppgick till 22,8 % i årsredovisningen 2012). Sweco är ett i Norden verksamt konsultbolag inom samhällsbyggnad. Bolaget har 9000 ingenjörer, arkitekter och miljöexperter. Bolaget är ett av Europas tio största teknikkonsultföretag och utför årligen uppdrag i 70 länder. Latour är den näst största ägaren med 22,8 % av rösterna. Största ägare är familjen G Nordström med 34,5 % av rösterna.

Tomra utgör 7 % av börsportföljens värde och utgör 8 % av erhållna utdelningar. Latours röstandel i bolaget uppgår till 24,7 % (uppgick till 18,9 % i årsredovisningen 2012). Tomra grundades 1972 i Norge och erbjuder produkter och tjänster inom automatisk insamling av dryckesförpackningar med pant samt sensorbaserad teknik för sortering och processanalys. Latour är största ägare med 24,7 % av rösterna.

Latour

Vad gäller att börja kika på siffrorna på bolaget Latour som helhet och försöka väga in alla respektive bolag så inser jag att mina begränsningar är nådda. Bolaget har helt enkelt för många olika innehav för att jag på ett enkelt och felsäkert sätt ska klara av att sammanställa siffrorna. Istället har jag tittat igenom siffrorna på Borsdata.se som på ett mycket tydligt och enkelt sätt presenterar bolagets siffror för de senaste 10 åren.

Jag kan konstatera att jag troligtvis köper bolaget till ett alldeles för högt pris, men jag betraktar bolaget som kvalitet och jag tror att man på sikt kommer fortsätta att göra kloka och långsiktiga investeringar. Om ekonomin blir avsevärt försämrad framöver tror jag att sannolikheten är hög att bolaget sänker sin utdelning. Man sänkte den från 3,75 kronor per aktie år 2008 till 2,75 kronor per aktie år 2009, en sänkning på 27 %. En åtgärd som jag finner rimlig då bolagets vinst under samma period föll från 11,14 kronor per aktie till 4,21 kronor per aktie, en minskning med 62 %.

Direktavkastningen idag (aktiekursen på 239 kronor, utdelning på 6 kronor) är 2,53 %. År 2011 kunde man faktiskt köpa bolaget till en direktavkastning på hela 5 %. Jag tror dock att detta kan bli en bra investering på lång sikt och jag kommer under denna vecka att köpa in mig i bolaget.

Huvudägare i Latour är "Gustaf Douglas, familj och bolag" som äger 77,4 % av kapitalet och 79,9 % av rösterna.

Kanske (mest troligt) behöver jag följa upp denna analys med en mer grundlig analys där jag tittar på bolagets innehav mer i detalj, men det har jag vare sig tid eller kunskap för att kunna göra nu. Kanske har jag fått något om bolaget om bakfoten, det återstår att se. Min känsla är dock att investeringen kommer att bli bra på lång sikt och jag kommer troligtvis inte att ångra mitt beslut om 10 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar