måndag 25 april 2016

Snabb analys: ABB

ABB ingår redan i portföljen, dels via ett direkt ägande i bolaget och dels via mitt innehav i Investor. Det är dock dags för en lite snabbanalys av bolaget.

Om bolaget

ABB är ett kraft- och automationsföretag verksamt i omkring hundra länder. Bolagets största marknad är Europa, som står för knappt hälften av omsättningen. Verksamheten är indelad i fem affärsområden:
  • Power Products: Nyckelkomponenter för överföring och distribution av elektricitet..
  • Power Systems: System och tjänster för kraftöverförings- och distributionsnät samt kraftanläggningar.
  • Discrete Automation and motion : Energieffektiva produkter för produktivitetsökning, som motorer, drivsystem, generatorer och industrirobotar. Slutkunder finns främst inom industrin samt energi- och byggnadssektorn.
  • Process Automation: Integrerade lösningar för styrning och optimering till kunder tillhörande energi-, kemi-, läkemedels- samt pappers- och massaindustrin.
  • Low Voltage Products: Produkter för att skydda människor, installationer och elektronisk utrustning från elektrisk överbelastning, som lågspänningsbrytare, strömbrytare, kablage, kapslingar och kabelsystem.

Största ägare

Investor, 10,0 %
Cevian, 5,2 %
BlackRock, 3,0 %

Risker

Bra information om företagets risker saknas i årsrapporten.

Skuldsättning

Soliditet: 36,2 %
Omsättningstillgångar: 22 760 MUSD
Långfristiga skulder: 10 524 MUSD
Kortfristiga skulder: 15 844 MUSD
Omsättningstillgångar / totala skulder: 0,86.

Omsättning

Stigande omsättning de senaste 10 åren:

Vinst

Vinst varje år senaste 10 åren: Ja.
Stigande vinst senaste 10 åren: Nej, den har legat stabil.

Utdelning

"Bolaget ska betala en stadigt ökande, hållbar utdelning över tid."

"För aktieägare som har hemvist i Sverige har ABB inrättat ett särskilt utdelningsförfarande (för upp till 600 004 716 aktier). Om dessa aktieägare registrerar sig hos Euroclear kan de välja att erhålla utdelningen i svenska kronor från ABB Norden Holding AB (motsvarande utdelningsbeloppet som utbetalas i CHF) utan avdrag för schweizisk källskatt."

Direktavkastning: 3,81 %
Utdelningsandel: 85 %
Utdelning senaste 10 åren: Ja.
Stigande utdelning de senaste 10 åren: Ja.

Utdelningsandelen har ökat till 85 % från 64 % år 2014 och 65 % år 2013, oklart om jag tycker att denna utdelningsandel är "hållbar över tid".

Värdering:
P/E: 24,19.
P/S: 1,3.
Kurs/eget kapital: 3.22.

Forskning och Utveckling

"Teknisk innovation är och förblir en hörnsten i ABB:s konkurrenskraft och en viktig drivkraft för lönsam organisk tillväxt. Varje år avsätter ABB 1,5 miljarder dollar, eller nästan 4 procent av intäkterna, till forskning och utveckling som bedrivs av 8 200 teknikexperter".

Beroende av FoU: Ja.
Andel av omsättning till FoU: 4 %.

Övriga anmärkningar

En liten speciell detalj som jag tidigare inte sett är att för att behålla fokus på bolagets långsiktiga framgång åläggs koncernledningsmedlemmarna att bygga upp ett innehav av ABB-aktier som motsvarar en procentandel av deras grundlön. För koncernchefen är andelen 5 x grundlönen, för övriga koncernledningsmedlemmar är andelen 4 x grundlönen. Generellt ska dessa nivåer uppnås inom 5 år.

Sammanfattning

Det som framför allt oroar mig är den höga utdelningsandelen, jag kan tycka att det inte är en hållbar nivå för bolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar