måndag 3 oktober 2016

Vad händer i ABB? Delas bolaget upp?

Det har varit mycket skriverier kring ett av mina innehav, nämligen ABB. Dels äger jag aktier direkt i bolaget och dels har jag exponering via mitt innehav i Investor.

Investor som är största enskilda ägaren har hittills inte visat något intresse av att dela upp bolaget. Investor kontrollerar 10,3 % av rösterna i bolaget.

Bolagets näst största ägare, Christer Gardells fond Cevian Capital däremot som kontrollerar 5,2 % av rösterna i bolaget vill knoppa av divisionen Power Grids.

Power Grids levererar transformatorer, högspänningsprodukter, system för kraftöverföring och lösningar för smarta elnät. Denna del av ABB pysslar alltså med högspänd likström och denna typ av lösning är attraktiv mellan exempelvis stora vattenkraftverk som ligger långt från slutkonsumenten vilket medför att man vill transportera energin långa sträckor med så små förluster som möjligt.

Nu har dessutom en annan storägare i ABB, nämligen Artisan, också flaggat för att man vill stycka upp ABB. Artisan (som kontrollerar 2,4 % av rösterna i ABB) går dock steget längre och vill sälja av ännu fler delar än bara Power Grids.

Christer Gardell uppger att han har haft ögonen på ABB sedan 2001 och köpte aktier i bolaget i mars 2015. Gardell brukar ha en effekt att fler ägare i bolaget stöttar hans fond Cevian i uppstyckningen då detta "synliggör dolda värden" i bolaget. Själva poängen är väl att varje respektive del av bolaget kan säljas till ett högre pris än vad de är värderade till när de utgör en del av ABB. Att bolaget styckas kan också medför att varje respektive del kan fokusera helhjärtat på sin egen verksamhet med en egen VD istället för att man "bara får en bråkdel av VDs uppmärksamhet". Efter att exempelvis Power Grids styckas av ska det kunna utvecklas bättre jämfört med hur det kan utvecklas som en del av ABB.

Christer Gardell har också andra pågående affärer, exempelvis äger han 8 % av kapitalet och 14,3 % av rösterna i Volvo lastvagnar, ett bolag han varit ägare i sedan 2006, en ganska utdragen affär med andra ord. Gardell har också historik från affärer i bolag som Skandia, Lindex, Intrum Justitia, TeliaSonera och Munich Re.

Men, det finns också dem som kritiserar Gardells synsätt på ABB och som menar på att många kunder till ABB köper produkter både från Power Grids och från övriga divisioner inom ABB. Exempel kan ett stort företag inom industrin eller gruvbranschen köper produkter från Power Grids till sin egen kraftförsörjning och därmed upprättar en bra relation till ABB som de sedan också köper robotar av (eller vice versa).

I morgon, 4 oktober, ska ABB presentera en strategisk översyn av ABB. I och med detta förväntas nyheter kring en eventuell uppstyckning.

Vidare har det spekulerats kring att ABB ska vara med i någon form av budgivning på den tyska konkurrenten Kuka. Huruvida det ligger någon sanning eller ej i detta vet jag ingenting om, men ett av argumenten som talar för att ABB faktiskt ska kunna köpa Kuka är att det spekuleras i att tyskarna inte vill sälja till en kinesisk ägare utan hellre säljer till en europeisk ägare.

Ett långt inlägg utan egentligen poäng eller slutsats, men jag behövde en lägesuppdatering och därmed detta inlägg. Vad som är bäst för ABB på sikt vet jag inte, men jag kommer så klart att följa utvecklingen.

Jaja, spännande tider (pun intended) för ABB.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar