lördag 5 november 2016

Kort genomgång av Diageo

Detta är en del i en "analysserie", se följande startinlägg som förklarar lite om tanken med detta.

Diageo
En brittisk dryckeskoncern som är världens största producent av sprit en av de största ölproducenterna. Bolaget har sitt huvudkontor i London. Bolaget är noterat både i London och New York. Man har kontor i ca 80 länder och säljer sina produkter i över 180 länder.
Diageo äger följande spritdrycker:

Öl
Guinness, Kilkenny.

Whisky
Johnnie Walker, Cardhu, Bell´s, Caol Ila, Vat 69, Oban, Talisker, Lagavulin, Cragganmore, Singleton, Knockando.

Vodka
Smirnoff.

Gin
Gordon´s, Tanqueray.

Rom
Captain Morgan, Zacapa.

Tequila
Don Julio.

Likör
Baileys.

Fantastiskt bra laguppställning, framför allt whiskyutbudet är helt fantastiskt. Vidare äger bolaget 34 % av Moët Hennessy som bland annat innehar varumärken så som Ardbeg, Hennessy, Glenmorangie och Moët & Chandon.

P/E är 24,25 och direktavkastningen ligger på 2,94 %.

Bolagets aktiekurs har gått lite knackigt sedan den toppade i slutet av 2013. Jag är intresserad av att köpa aktier i bolaget men inte med förväntan om fantastisk tillväxt, utan snarare med förväntan om att bolaget fortsätter sälja sina produkter över hela världen och fortsätter att dela ut pengar till aktieägarna oavsett vad som händer i världen. Bolaget blir ju ett bra komplement till mitt innehav i Kopparbergs. Diageo känns lite mer stabilt.

Beslut: Köp.

2 kommentarer:

  1. Jag håller helt med dig i din avslutande syn på företaget, varför jag plockade in Diageo i somras. Aktien har en liten dipp i detta nu så jag håller ögat på köpknappen om det är så att den tappar ytterligare.

    //Humankapitalisten

    SvaraRadera