fredag 25 november 2016

Kort genomgång av Melker Schörling

Detta är en del i en "analysserie", se följande startinlägg som förklarar lite om tanken med detta.

Melker Schörling (bolaget, härefter ”MS”) är ett investmentbolag med både noterade och onoterade innehav. Bolagets innehav är Hexagon (55 % av portföljen), AAK (15 %), ASSA ABLOY (13 %), Hexpol (11 %), Securitas (5 %) och Loomis (0,5 %). MS tillsammans med investmentbolaget Latour sålde i mars 2016 en påtagligt stor del av sina innehav i Loomis som ännu inte hämtat sig kursmässigt sedan försäljningarna.

Största ägare i MS är Melker Schörling (personen, härefter ”Melker”) själv som kontrollerar 84,6 % av rösterna, och därefter Stefan Persson som kontrollerar 4,8 % av rösterna. Farbror Melker är idag 69 år gammal.

Efter att ha vuxit upp i en jordbrukarfamilj började Melker studera på Handelshögskolan i Göteborg. Därefter började han jobba på Ericsson i Mexiko i 5 år. När Melker var 40 år (1987) valde han till slut att bli VD i det problemtyngda bolaget Securitas (istället för att starta eget vilket han själv ville) efter att ha blivit övertalad av Gustaf Douglas (Latour). Detta medförde att Melker köpte 17,5 % av bolaget för 25 miljoner kronor, vilka han förskaffat sig genom lån och pantsättning. Under Melkers ledning gick Securitas från att ha bedrivit en helsvensk verksamhet till att bli en stor internationell aktör. Samma år, alltså 1987 startade Melker sitt eget bolag med samma namn som han själv (MS). Från den ursprungliga investeringen i Securitas avknoppades senare Assa Abloy och år 1998 köptes aktier i vad som skulle komma att bli Hexagon. År 2000 köptes aktier i AAK men övriga innehav är egentligen avknoppningar då Loomis avknoppades från Securitas och Hexpol avknoppades från Hexagon.

Utöver det egna innehavet i MS äger Melker aktier i det norska biometribolaget Next, värmepumpsbolaget Nibe (där jag också äger aktier) och VBG Group.

Melkers ursprungliga investering på 25 miljoner kronor har idag vuxit till ett värde av nästan 50 miljarder kronor.

Bolaget handlas till direktavkastning 0,53 %. Utdelningstillväxten har dock varit mycket god och ökat med 200 % sedan år 2009.

Bolagets substansvärde är just nu 519 kr per aktie och aktiepriset är 586 kronor vilket innebär att bolaget handlas till en premie på 13 %.


Beslut: Jag kommer inte att köpa aktier i bolaget till någon premie och kommer därför att avvakta ett köp. Jag är dock inte främmande för att köpa in mig i bolaget, Melker har visat sig mycket kompetent och kommer nog att fortsätta prestera i bolagen han är delägare i. Jag skulle känna mig mer trygg av att äga aktier direkt i MS än att äga aktier i något av innehaven då Melker har stenkoll och effekten av att han säljer av ett innehav så som han gjorde i Loomis blir tråkigt för övriga aktieägare. Undantaget är dock Nibe där jag själv direktäger aktier.

Tillägg: Efter att detta inlägg skrevs har Melker aviserat att han lämnar alla sina uppdrag pga hälsoproblem, och dessutom har VDn i det största innehavet Hexagon suttit häktad i Norge, misstänkt för en insider-affär. Dessa händelser påverkar inte mitt beslut om att inte köpa några aktier i bolaget i dagsläget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar