söndag 17 juni 2018

Besök i villaområde - Husqvarna dominerar

I helgen var jag och besökte några bekanta som är pensionärer som bor i ett typiskt svenskt villakvarter, blandat med både yngre men också en del äldre som bor i villa, med tillhörande trädgårdar.

Mina bekanta hade precis köpt en robotgräsklippare av fabrikat Husqvarna, vilket så klart gjorde mig som aktieägare glad (de känner inte till att jag äger aktier i Husqvarna). Jag frågade lite kring valet av gräsklippare och det visade sig att alla i hela området hade robotgräsklippare från Husqvarna utom en, och den ska enligt uppgift inte ha fungerat alls. Därför blev det självklara valet en Husqvarna, för de ville ju ha något som fungerade enligt önskemål.

Nu har ju våren och försommaren varit mycket torra, det har inte regnat speciellt mycket och alla trädgårdar (utom de som vattnats) var bruna och gräset har inte växt speciellt mycket alls (vilket man ser på bilden nedan). Av denna anledning har de inte kunnat utvärdera sin Husqvarna än, men de har ändå kört den och kunnat konstatera att den fungerar bra på så sätt att den (trots sin till synes irrationella färdväg genom trädgården) verkligen täcker in hela trädgården och att all hantering av trädgårdsland, buskar, träd mm fungerar problemfritt. De hade räknat med att få göra en hel del arbete med trimmer som komplement, men så visade sig inte vara fallet.

Personal från försäljaren hade kommit och grävt ner en tråd i gräsmattan dels för att guida roboten till laddstationen men också för att rama in trädgård och planteringar mm så att roboten får ett definierat område att klippa.

Robotiseringen av enkla arbeten så som gräsklippning och bevattning mm ligger verkligen i tiden, dels för att slippa oljud, avgaser och bensinhantering men också för att frigöra tid. För äldre personer och funktionshindrade mm medför roboten också att man slipper utföra ett fysiskt arbete, vilket ligger väl i tiden då vi blir allt äldre!

Husqvarna Automower 420
Den aktuella modellen verkar kosta i storleksordningen 23 000 kr vilket låter väldigt dyrt, skickligt av företaget att ha ett så bra rykte att konsumenten föredrar denna produkt framför konkurrenternas. Efter att ha sett den arbeta kan jag tycka att någon form av kommunikation mellan klipparen och laddstationen borde gå att lösa relativt billigt, och själva klipparen borde kunna läsa av närmiljön med någon radar för att orientera sig bättre, det borde heller inte kosta jättemycket (robotdammsugare gör väl det...).

Slutsatsen är att trenden verkar tala för Husqvarna, deras produkt är efterfrågad och bolaget ligger nog rätt i tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar