onsdag 4 september 2019

Varför köper jag aktier i Iron Mountain?

I ett inlägg från i somras aviserade jag att jag kommer köpa aktier i bolaget Iron Mountain senare i höst. Jag har inte nämnt bolaget tidigare och tror att det är relativt okänt för de flesta svenskar.

Via Avanza finns det dock 491 tappra aktieägare i bolaget. En googling ger att Herhag, Ruters Investeringar och Petrusko skrivit om eller i alla fall nämnt bolaget.

Iron Mountain grundades 1951 i USA. Det var en snubbe som hade en verksamhet inom svampodling som köpte en järnmalmsgruva med tillhörande mark för att expandera sin verksamhet, men svampmarknaden svalnade och ägaren till gruvan som han gett namnet "Iron Mountain" sökte en ny verksamhet att bedriva. I och med att kalla kriget började trappas upp i början av 1950-talet fanns en rädsla för kärnvapenattacker och därmed föddes bolaget "Iron Mountain Atomic Storage Corporation" som erbjöd företag att förvara dokument i gruvan på ett säkert sätt. Första kunden var en bank som behövde ett säkert sätt att förvara mikrofilm med kopior av insättningsregister mm. Därmed var grunden för dagens Iron Mountain lagd.

Därefter har bolaget växt och utvecklats genom ett stort antal förvärv och genom organisk tillväxt. I januari 2014 omvandlades bolaget till en REIT.

Idag bedriver man sin verksamhet i mer än 50 länder där man har över 1400 anläggningar och säljer till fler än 225 000 organisationer och företag.

De flesta anläggningarna är belägna ovan mark men man har också en hel del anläggningar under mark.

Bolaget har några olika verksamhetsgrenar, säker fysisk förvaring, säker digital förvaring samt dokumentförstöring. Bland annat har man gjort sig kända genom att förvara värdefulla affärsavtal, bland annat har man 95 % av "Fortune 1000"-företagen som sina kunder. Dessutom förvarar man orgnialinspelningar åt diverse artister och skivbolag (bl.a. Frank Sinatra), Testamenten åt kända personer (Bl.a. Charles Dickens och Charles Darwin), pensionsdokument för statsanställda i USA, labbtester åt läkemedelsföretag mm. Vissa av anläggningarna är bevakade av beväpnad personal.

En av fördelarna med bolagets verksamhet är att mängden material som förvaras hos dem hela tiden ökar och att gamla dokument lätt blir liggande. Viktiga avtal, målningar etc är inget man vill göra sig av med och därför fortsätter man betala Iron Mountain för att sköta förvaringen av dessa. Av allt det som förvarades hos bolaget för 15 år sedan finns mer än hälften kvar. Den digitala verksamheten de bedriver har bolagets serverkapacitet växt till topp 10 i världen.

Finns det inga risker då? Jodå, massor. En av de största riskerna är att missar relevant information i och med att bolaget är listat i USA och dessutom inte nämns i media eller andra bloggar allt för ofta, så ledes missar jag eventuella svaghetstecken osv från bolaget. Andra risker (bortsett från att ledningen skulle fiffla osv) är att bolagets verksamhet blir föråldrad, att man i snabbt tempo tappar intäkter från den fysiska förvaringen. Bolaget har tidigare råkat ut för bränder och märkliga händelser med fordon som fraktat föremål mm och en stor brand i en underjordisk anläggning skulle vara förödande både för förtroendet och för varumärket. Detta ligger dock i verksamhetens natur och finns (i alla fall i teorin) redan inbakat i aktiekursen.

Sammanfattningsvis är bolaget verksamma inom en relativt tråkig verksamhet där man har en trygg och stabil bas i den fysiska förvaringen och potentiell tillväxt inom det digitala verksamhetsbenet. Tittar man på aktiekursen ser man att historiken ibland varit lite guppig i takt med att man ibland missat förväntningarna etc men min horisont sträcker sig längre än så. Idag är direktavkastningen 7,7 % och utdelningarna väntas växa över tid. Totalt delar bolaget ut 4 ggr per år.

Jag kommer göra mitt första köp i bolaget i oktober och då kommer jag köpa aktier för ca 3000 kr i bolaget. Vilket kommer innebära ca 231 kr i extra utdelning per år eller 60 kr per kvartal. Min avsikt är att under 2020 fortsätta bygga upp en position i bolaget så att jag minst har 10 000 kr investerat i bolaget, vilket skulle innebära en utdelning på 770 kr per år eller 190 kr per kvartal.

Denna video ger en inblick i den digitala verksamheten:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar