onsdag 22 augusti 2018

Q2 2018 Nibe

I fredags släppte Nibe sin rapport för andra kvartalet 2018.

Första halvåret 2018 jämfört med första halvåret 2017

  • Nettoomsättningen ökade med 13,6 % (varav 6,9 % organisk).
  • Vinsten ökade med 19 %.
Nibe har under första halvåret köpt 60 % av aktierna i amerikanska BriskHeat Corp, hela Alfa Lavals verksamhet inom fjärrvärme och fjärrkyla samt 51 % av aktierna i brittiska braskaminsbolaget CK Fires Ltd.

VD Gerteric Lindquist är oerhört balanserad i sitt VD-ord och skyller ingenting på vare sig väder eller valutor men tillskriver mycket av den globala tillväxten till de låga räntor som råder. Gerteric konstaterar att bolaget ligger helt rätt positionerat i det paradigmskifte som nu sker mot en allt mer hållbart synsätt i samhället.

Man kan väl krasst konstatera att världen drabbas av "mer väder" i form av att värmeböljorna blir varmare och köldknäpparna kallare vilket skapar en efterfrågan på nästan samtliga produkter och tjänster som Nibe tillhandahåller.

Bolagets ekonomiska mål är att uppnå 20 % tillväxt årligen, behålla 10 % marginal över en konjunkturcykel och samtidigt behålla en soliditet över 30 %.

Nibe har under de senaste 12 månaderna sänkt sina långfristiga räntebärande skulder marginellt och därmed höjt sin soliditet från 44,4 % till 45,6 %.

Bolaget tuffar oförtröttligt på likt en maskin. Jag har köpt på mig aktier i bolaget i omgångar under 2016 och 2017 och mitt innehav uppgår nu till 16 000 kr och utgör 3,7 % av portföljen. Direktavkastningen är 1 % och P/E uppgår till 28. Samtidigt har bolaget dubblat sin vinst på 5 år och på samma tid ökat utdelningen med nästan lika mycket. Mina tidigare köp genomförde till ca P/E 22 - 23 vilket är en mer rimlig nivå, således inga planerade köp i bolaget i närtid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar