tisdag 27 augusti 2019

McDonalds är väldigt räntekänsligt

Mcdonalds utgör 2,5 % av min portfölj och är ett bolag vars aktiekurs verkligen skjutit i höjden. Se bara kursutvecklingen de senaste fem åren nedan:



Detta har medfört att P/E ligger på höga 28!! och direktavkastningen på blott 2,1 %. Bolaget är helt enkelt väldigt poppis bland investerare och har ju ett väldigt välkänt varumärke.

Dock är skuldsättningen ganska hög i bolaget och man betalar ganska hög ränta. I slutet av 2018 hade man 31,1 miljarder USD i skulder, till en ränta på i genomsnitt 3,2 %. Om bolagets ränta höjs till 6,5 % skulle räntekostnaderna medföra att bolagets kassaflöde inte längre räcker till utdelningarna.

Att McDonalds inte ens klarar av en dubblering av räntan är ett stort svaghetstecken. Detta kan man så klart lösa på två sätt, antingen ökar man sitt fria kassaflöde eller så amorterar man på skulderna.

För att ställa siffran 6,5 i relation till något så jämför jag med några andra av mina amerikanska innehav. J&J har en genomsnittlig ränta på 1,7 % och klarar av en höjning till 16,4 % innan det fria kassaflödet inte räcker till utdelningen, PepsiCo har en genomsnittlig ränta på 3,3 % och klarar en höjning till 7,6 % innan det fria kassaflödet inte räcker till utdelningen, P&G har en genomsnittlig ränta på 1,7 % och klarar en höjning till 15 % innan det fria kassaflödet inte längre räcker till utdelningarna.

Hur som helst, McDonalds är inte alls någon köpkandidat till portföljen i dagsläget, det befintliga innehavet får dock ligga kvar och sakta men dela ut pengar till mig. Om räntorna sänks framöver hoppas jag bolagets ledning passar på att nyttja mellanskillnaden till att amortera lite för att skapa marginaler för framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar