tisdag 13 augusti 2019

Belåna aktieportföljen - Del 4 - Lämpliga aktier som säkerhet till lånet

Detta är del 4/6 i en serie av inlägg som handlar om att köpa aktier för lånade pengar med aktier som säkerhet för lånet. Den bank som används som utgångspunkt i resonemanget är Avanza som också är den bank där min aktieportfölj återfinns. Börja gärna att läsa inlägg nr 1 i ordningen.

I del 2 av denna serie inlägg uteslöt jag snabbt att nyttja något av mina utländska innehav som säkerhet för ett eventuellt värdepapperslån, med undantag från Sampo och Orkla som båda två återfinns i den ISK där det eventuella lånet kommer genomföras. Då kommer dessa båda bolag finnas med som buffert om övriga aktier som utgör säkerheten för lånet skulle gå ned i värde.

De svenska innehav som jag har i min ISK och som ingår i de aktier som Avanza bedömt kan utgöra säkerhet för deras superlån är:

  • Husqvarna
  • Industrivärden
  • Investor
  • Kindred Group
  • Latour
  • Lundbergföretagen
  • Nibe
  • Skanska
  • Wallenstam

Av dessa bolag skulle jag själv särskilt vilja peka ut Skanska tillsammans med Wallenstam som den största risken då dessa kanske drabbas hårt vid en fastighetskris. I övrigt skulle jag säga att laguppställningen är mycket stabil, möjligtvis att man kan lyfta ett varningens finger för Investor då jag tror mig minnas att deras portföljbolag generellt har en hög belåning, vilket riskerar medföra att Investor själva måste ta extra lån för att kunna skjuta in kapital i flera av innehaven.

Frågan är då vad som händer om Avanza helt plötsligt skulle bestämma sig för att göra justeringar i listan över företag som kan utgöra säkerhet för superlånet? I sådana fall finns faktiskt risken att min belåning överstiger den tillåtna gränsen för den ränta som jag är beredd att betala. Min bedömning är att det inte är helt omöjligt att Avanza gör bedömningen att Kindred inte längre tillåts utgöra säkerhet för superlånet pga turbulensen i börskursen senaste tiden (trots att risken i denna aktie ät lägre nu iom den lägre börskursen).

Detta faktum innebär att man behöver ha en marginal i sin belåning så att man inte råkar illa ut om ett värdepapper utgår som säkerhet till lånet. I mitt fall skulle Orkla tillsammans med Sampo utgöra en sådan buffert i och med att jag redan planerat att inte belåna utländska värdepapper (se inlägg 2).

I och med detta finner jag mig trygg i de aktier jag har i min ISK som grund för ett värdepapperslån och dessutom finns en inbyggd buffert i form av Orkla och Sampo.

Nästa del i denna serie inlägg kommer handla om risknivån i privatekonomin utanför börsen.

2 kommentarer:

  1. Jag gillar denna serie om belåning som du skapat. Det krävs både eftertanke och lite grävande för att få till en bra serie inlägg. Samtidigt så resulterar det i nya frågor ex. vad är det Avanza grundar sina bedömingar på alltså vad är det som gör att aktie X ena året är bedömd som godkänd för superlån för att sedan året efter trilla ur ramarna? Varför tog Avanza bort alla preferensaktier med superstämpel? Var/är Akelius ex så ruttet så det inte var värt en S-stämpel? Jo jag fattar, jag ska naturligvis själv ställa dessa frågot till AVZ. jag skrev bara vad som poppade upp i huvudet just nu. Tack för en bra serie, ser fram emot kommande inlägg.

    Mvh // PP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Ja, som vanligt så blir det så att ju mer man gräver efter svar i ett ämne desto fler frågor hittar man. Jag tror att Avanza själva skrivit något på sin hemsida att utvalda aktier har låg volatilitet eller dylikt, men minns ej i detalj. Det går ju att göra hur komplicerat som helst och låta olika aktier gå att belåna olika mycket osv men jag tror nog att Avanza gjort rätt som gjort allt enkelt och tydligt men med följden att allt tyvärr inte blir helt logiskt.

      Radera