fredag 23 december 2016

Kort genomgång av Rockwool

Detta är en del i en "analysserie", se följande startinlägg som förklarar lite om tanken med detta.

Rockwool är ett danskt bolag verksamma inom isoleringsbranschen. Bolaget tillverkar och säljer stenull, en isolering med goda brandegenskaper som lämpar sig som isoleringsmaterial för byggnader (så väl småhus som större byggnader) samt teknisk isolering så som för rörinstallationer och ventilationskanaler.

Bolaget grundades i Danmark redan 1909, fast då under namnet I/S H.J. Henriksen & V. Kähler av två herrar, en byggnadskonstruktör och en tegeltillverkare. Fram till år 1937 vad bolagets huvudsakliga verksamhet att bryta grus och märgel (typ kalksten) samt tillverka tegel. År 1935 köpte bolaget ritningar och äganderätt för tillverkning och försäljning av stenull för isoleringsändamål i hela Skandinavien. Under åren 1937 – 1938 upprättades fabriker i Danmark, Sverige och Norge.

År 1937 (tror jag i alla fall) bytte man namn till Rockwool. I början av 40-talet utgjorde försäljning av stenull en mycket liten del av försäljningen, framför allt med tanke på andra världskriget som pågick. Efter kriget satte såväl utvecklingen av organisationen som produkten igång på allvar och år 1951 etablerade man sig i Tyskland.

På 60-talet och 70-talet utvidgade man sin verksamhet till länder så som Finland, Schweiz, Frankrike och Storbritannien.

I början av 60-talet var bolaget fortfarande något av ett konglomerat. 1962 delades bolaget upp i två delar varav den ena delen bestod av vad som skulle bli Rockwool group, då med namnet I/S Kähler & Co.

I spåren av oljekrisen på 1970-talet fick samhället upp ögonen för att tilläggsisolera sina hus då oljekostnaderna för uppvärmning sköt i höjden. Roockwolls omsättning ökade från 360 miljoner DKK år 1970 till 1,6 miljarder DKK år 1979.

År 1976 bytte man namn till Rockwool international  och började utvidga användandet av stenull från att bara producera isolering till att även producera byggmaterial så som akustikplattor. Sedan dess har bolaget haft en hastig geografisk expansion och finns idag representerade över hela världen.

Direktavkastning: 0,95 %


P/E: Ca 25

Diskussion: P/E 25 och en direktavkastning under 1 % känns lite väl i kraftigaste laget för en producent av stenullsprodukter. Nu har jag inte detaljkunskap om huruvida bolaget har någon unic selling point jämfört med andra bolag men i slutändan borde det handla om pris. Isolering eller byggmaterial baserat på stenull borde vilket företag som helst kunna producera till likvärdig kvalitet, eller? Om vi befinner oss på toppen av en konjunktur just nu betyder det sannolikt att efterfrågan av bolagets produkter framöver kan minska påtagligt.

Mitt beslut blir att inte köpa några aktier i bolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar